Retka poštanska markica prodata na aukciji za 2 miliona dolara

Da li ste kolekcionar markica? Ako jeste, pažljivo pogledajte svoju kolekciju pošto je jedna markica nedavno prodata za 2 miliona dolara...

Uobičajena poštanska markica može biti vrlo jeftina, ali postoje neke koje vas mogu pretvoriti u milionera preko noći. Istinitost ove tvrdnje potvrđuje Washington Post, koji prenosi da je nedavno jedna od najređih markica na svetu prodata za više od 2 miliona dolara.

Markica „Inverted Jenny“ – nazvana je po avionu Curtiss JN-4 ("Jenny") koji je odštampan naopako. Greška je nastala jer je svaki tabak markica od 24 centa štampan u dve boje, pa su morale da se provuku kroz štampu dva puta, jednom za crvenu i drugi put za plavu boju. Nekoliko listova je ubačeno u pogrešnom smeru, tako da se plavi avion pojavio naopako unutar crvenog okvira.

Markica je štampana 1918. godine i dok je većina „loših“ markica povučeno, samo 100 je prodato javnosti. Tokom godina, markice „Inverted Jenny“ su se pojavljivale na blok aukcijama, ali interesovanje kolekcionara posebno je izazvala markica broj 49 jer se saznalo da je čuvana u sefu i da je netaknuta jer nije bila izložena svetlosti.

Kada se Jenny 49 pojavila na aukciji 2018. godine, kolekcionar Hak je izgubio za 50.000 dolara pošto je prodata za 1,6 miliona dolara, ali sada je spreman da ponudi 2 miliona dolara, što je ponuda koju će teško nadmašiti bilo ko drugi.

Kako će čuvati skupu markicu? Kolekcionar planira da je čuva u sefu kako bi je zaštitio od svetlosti, i izvadiće je samo kada prijatelji ili porodica žele da je pogledaju.

Luxury Experience