Rekordna cena od 10 miliona dolara za Gvarnerijevu violinu

Vekovima star žičani instrument, koji će ovog juna ići ispod čekića na aukciji Aguttes, označen je kao „Leonardo da Vinči za violine“ zbog pedantne izrade.

Poreklom iz Kremone, oko 1736. godine violinu sa javorovom podlogom ručno je izradio poštovani italijanski lutijer Đuzepe Gvarneri na vrhuncu svoje karijere. I ne samo to, instrument je u rukama francuskog virtuoza Redžisa Paskjea poslednjih 20 godina i pratio ga je u najcenjenijim svetskim koncertnim dvoranama.

„Postoji mnogo violina, ali ova je kao da prodajete sliku Rembranta ili čak Leonarda da Vinčija“, rekla je Sofi Perin iz aukcijske kuće Aguttes.

Zaista, Gvarneri se smatra najvećim proizvođačem violina svih vremena pored Antonija Stradivarija. Njegove gudačke kreacije su izrađene po najvišim standardima i danas su sinonim za kvalitet i dugovečnost u svetu klasične muzike i one su neverovatno retke. Gvarneri je tokom života napravio samo 150 violina, što ih čini posebno poželjnim i među kolekcionarima. Zapravo, iz aukcijske kuće Aguttes kažu da se nijedna violina Gvarnerija  „Del Gesu“ nije pojavila na aukciji više od decenije.

Kao što možete očekivati, instrument iz 18. veka neće biti jeftin. Violina, koja će biti prodata na aukciji u blizini Pariza 3. juna, ima procenjenu osnovnu cenu od 4,2 miliona do 4,8 miliona dolara. Međutim, iz aukcijske kuće veruju da bi violina mogla da dostigne cenu od 10 miliona dolara.