Perje izumrle ptice prodato za 29.000 dolara

Da li ste znali da najskuplje pero na svetu potiče od izumrle ptice?

Da, ono pripada huiji, velikoj ptici pevačici iz porodice klokotavki, koja je poslednji put viđena 1907. godine, što znači da je pero staro više od jednog veka. Nije iznenađujuće da je uokvireno repno pero izumrle huije, poslednji put viđene u Tararua planinama na Severnom ostrvu Novog Zelanda, prodato za skoro 29.000 dolara, iako je prvobitno bilo procenjeno na skromnih 2000 dolara. Ovo pero ne samo da je dostiglo izuzetne rezultate, već je oborilo rekord, budući da je prethodni put huijino pero prodato za 5.000 dolara na aukciji održanoj 2010.godine.

Ovo pero, sa svojim plavo-zelenim metalik sjajem, je među najskupljima na svetu. Stručnjak za umetnost, Florens S. Furnije, izjavila je za Morning Report da je pero staro najmanje 100 godina. „Huija je izumrla ptica. Poslednje potvrđeno viđenje u Aotearoi bilo je 1907. godine. Pero potiče iz privatne kolekcije. Bilo je kod prodavca neko vreme i koji smatra da je vreme da sada neko drugi u njemu uživa“, rekla je Furnije. Ikonična huija bila je najveća od pet vrsta klokotavki sa Novog Zelanda, ali prošle su decenije otkako je njen glasni poziv za pomoć poslednji put bio čujen. Ovo uokvireno pero huije jedini je način da se setimo crne pevačice sa dugim repnim perjem sa belim vrhovima.

„Ono što ovo pero čini posebno posebnim je to što je registrovano kod Ministarstva kulture i nasleđa, što znači da je to sertifikovani deo taonga tūturu, odnosno veoma značajan deo opipljive istorije Aotearoe. Samo registrovani kolekcionari taonga tūturu mogu kupiti ovaj predmet i on će ostati na registru ministarstva koji osigurava da ne može napustiti zemlju,“ rekla je Furnije.

Luxury Experience