Najređi novčić od dva evra danas košta više od 4.000 evra

Šta novčić čini toliko skupljim od njegove prave vrednosti? Svakako retkost, ali i potražnja.

Uzmimo za primer novčić od dva evra. Kao što je to bio slučaj sa skoro svakim novčićem poslednjih decenija, čim je pušten u prodaju, odmah su se pojavili "kolekcionari" koji su želeli da sakupe svaki mogući novčić od 2 evra.

Tako su neki lakše pronašli i kupili, dok je za druge bilo potrebno mnogo više truda, kao i mnogo više novca. Vidite, svaka zemlja ne „kuje“ isti broj novčića, a istovremeno postoje i neki kolekcionarski komadi, koji se s vremena na vreme pojavljuju na tržištu za posebne prilike, kao što je na primer neka važna godišnjica.

Naravno, za kolekcionare novčića postoje komadi koji se smatraju najvećim "trofejima". Komadi, za koje pomeraju nebo i zemlju, da bi ih dobili. Kada je reč o novčiću od 2 evra, najvažniji od svih je onaj „kovan” 2007. godine u Monaku, povodom 25 godina od smrti princeze Grejs Keli.

Na tržište je pušteno samo 20.001 komad ovog novčića (jedan od njih je dat u čast sinu Grejs Keli, princu Albertu), dok je od prvog trenutka na njih stavljena cena od "100 evra".

Na prednjoj strani se ne razlikuje od bilo kojih drugih 2 evra, međutim na poleđini je profil lica princeze od Monaka nagrađene Oskarom, Grejs Keli. Istina je da ga je malo ko lično video (iako je napravljeno nekoliko lažnih kopija), a cena novčića trenutno prelazi 4.000 evra, ako ga neko potraži na internetu.

Naravno, kada ga kupite, dobijate ga u skupoj i elegantnoj kutiji, baš kao što biste kupili redak komad nakita.

Luxury Experience