Na prodaju dekadentne tijare Napoleonove supruge Žozefine

Ukoliko želite da posedujete komad života plemića, imamo pravu ponudu za vas…

Ovog puta, govorimo o tijarama koje su pripadale Napoleonovoj supruzi Žozefini de Boarne, koje će biti dostupne za kupovinu po ceni od 689.300 dolara. Kao deo kompleta, dve tijare su dekorisane dragim kamenjem, sa ugraviranim klasičnim glavama, pri čemu su neki drevni i veruje se da su svom nosiocu podarile različite oslikane kvalitete, poput herojstva, vernosti i ljubavi.

Smatrane izuzetnim primercima najfinije izrade sa početka devetnaestog veka, tijare reflektuju činjenicu da je nakon revolucije Naopleon želeo da legitimizuje svoju novu vlast, oživljavajući istorijske i kulturalne reference starog Rima, birajući da svoju krunu dekoriše velikim brojem kameja, kako navodi Sotheby’s aukcijska kuća.

Komentarišući ih, Kristijan Spofort, direktor juvelirskog odseka Sotheby’s aukcijske kuće u Londonu, rekao je: “Carica Žozefina bila je mnogo više od kolekcionara antikviteta. Postavši prva osoba koja je ove drevne detalje uvela u svoje odevanje, noseći ih zajedno sa biserima i dijamantima, stvorila je novu modu koja je pokorila Pariz i čitav svet, na osnovu neo-klasičnih formi”.

Potom je dodao: “Dragulji koji su ovde u ponudi demonstriraju najfiniji delikatni rad najboljih francuskih radionica, a čak i danas teško možete pronaći nešto što se može porediti sa njima u čitavom svetu. Kada se moda menja, nakit se ponovo stvara i transformiše, predstavljajući svoje preživljavanje jedne ere kao nešto zaista izuzetno”.

Ovi ekskluzivni komadi napravljeni su u Parizu 1808.godine i dolaze na prodaju iz privatne kolekcije iz Velike Britanije, gde su obitavali minimum 150 godina. Biće ponuđeni sa procenjenom cenom od 410.000 do 690.000 dolara, tokom prodaje koja će se održati 7.decembra.

Povezane teme