Majica u kojoj je Pele postigao poslednji gol na aukciji za 174.000 evra

Majica koju je Pele nosio kada je postigao poslednji gol za fudbalsku reprezentaciju Brazila sada je na aukciji.

U julu 1971. Pele je postigao svoj poslednji međunarodni gol za fudbalsku reprezentaciju Brazila. Dres koji je nosio možda najveći fudbaler svih vremena našao se na aukciji Graham Budd koja je održana 6. i 7. juna. Procenjeno je da će Peleova žuta majica sa brojem 10, koju je trostruki pobednik Svetskog prvenstva nosio tokom prijateljske utakmice protiv Austrije, koštati između 116.000 i 174.000 evra. Tokom tog meča na stadionu Morumbi u Sao Paulu, Pele je postigao svoj 77. i poslednji gol, pre poslednjeg meča njegove zemlje protiv Jugoslavije, koji je završen nerešenim rezultatom 2–2.

„Od smrti legende međunarodnog fudbala (Pele je preminuo u decembru 2022. u 82. godini), vrednost Peleovih memorabilija je naglo porasla. Kao jedna od najvećih kolekcija ikada prodatih, postoji veliko očekivanje za artikle kao što je majica iz 1971. godine“, rekao je Dejvid Konveri u izjavi za štampu.

Ovaj dres kratkih rukava brenda Athleta dolazi u žutoj boji ima zelene ranfle i vezeni znak „CBD“ od tkanine. Jedinstveni dres je ranije bio u vlasništvu britanskog komičara Dejvida Badijala, koji ga je kupio tokom FIFA 100 dobrotvorne aukcije. Dres je kasnije prodat i izložen u Nacionalnom muzeju fudbala u Mančesteru.

Uz dres, na aukciji je ponuđeno više od 1.480 predmeta. Među najznačajnijim komadima je lopta korišćena na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022. u Kataru, čija je vrednost između 185.000 evra i 232.000 evra.

Peleov čuveni dres kao i sve ostale aukcijske predmete možete videti na sajtu Graham Budd Auctions.

Luxury Experience