Kijanu Rivs je donirao 31,5 miliona dolara za istraživanje leukemije

Nakon što se njegova sestra Kim borila sa rakom 10 godina, Kijanu Rivs je donirao 70% svoje zarade u „Matriksu“ za istraživanje leukemije.

Kijanu Rivs nikada ne preskače priliku da uradi nešto vredno i izmami osmeh na lica ljudi. Nedavno je postalo poznato da je Rivs donirao ogroman deo svoje zarade od originalnog filma „Matriks“ za istraživanje raka. 

Kijano Rivs je plaćen 10 miliona dolara unapred za naučnofantastični film iz 1999. pre nego što je zaradio dodatnih 35 miliona dolara kada je film postao blokbaster na blagajnama. Prema New York Postu, donirao je oko 31,5 miliona dolara za istraživanje leukemije, 70 odsto od približno 45 miliona dolara koliko je zaradio od blokbastera.

U vreme donacije, sestra Rivsa se borila sa leukemijom ili rakom krvi osam dugih i napornih godina. Privatna fondacija Kijanu Rivsa finansira istraživanje raka, podržavajući i dečja odeljenja i dečje bolnice. Niko nije ni znao da to radi sve dok Rivs nije rekao u intervju za Ladies' Home Journal 2009. godine: „Imam privatnu fondaciju koja radi pet ili šest godina i pomaže nekoliko dečijih bolnica i istraživanje raka. Ne volim da vezujem svoje ime uz to, samo sam pustio fondaciju da radi ono što radi."

Pored nepoznatih i neobaveznih činova ljubaznosti, uključujući tajno doniranje velikih suma novca dečjim bolnicama, pomaganje u istraživanju raka, on stalno čini da se ljudi oko njega osećaju neverovatno srećnim što su ga upoznali.

Još 2020. godine, prodao je na aukciji 15-minutni sastanak sa njim kako bi prikupio sredstva za dobrotvornu organizaciju za borbu protiv raka dece. Navodno, pobednička ponuda je bila 19.000 dolara za kratak dejt sa holivudskim glumcem nežnog srca.