Kako je Roman Abramovič veoma lukavo pokušao da spasi svoje megajahte

Bilo je vremena kada je Roman Abramovič bio isključivo povezan sa raskošnim zabavama, fudbalskim timom Chelsea i bogatstvom koje je trošio na skupe „igračke“. Još od ruske invazije na Ukrajinu, jedini kontekst u kojem se uzima ime ovog tajkuna su superjahte, sankcije i stres, a Abramovič je u dubokom moru nevolja, kao i njegove superjahte.

Megajahte Eclipse i Solaris bile su Abramovičevi ovenčani dragulji, njegovi ultraskupi ljubimci. Najnoviji razvoj događaja otkriva šta se dešava sa ogromnim jahtama Eclipse i Solaris, zajedno sa nekoliko drugih koje vijore pod zastavom Bermuda. Izvori tvrde da će Bermude ukloniti registraciju za zastavu pogodnosti pod kojom plove ovi brodovi i da će jahte biti „zaglavljene“, jer gubitak zastave znači da su plovila potpuno ilegalna za plovidbu i stoga ostaju zaglavljena u lukama.

Solaris od 610 miliona dolara i Eclipse od 590 miliona dolara će takođe ostati bez usluga, što znači da ove višemilionske megajahte neće moći da dobiju pomoć sa obale za rutinsko održavanje. Najskuplja superjahta Solaris napravljena po meri zahteva najmanje 60 članova posade za održavanje, dok s druge strane, Eclipse zahteva osoblje od 100 ljudi na usluzi za 30 gostiju.

Nakon što je pogođen sankcijama, Roman Abramovič je molio svoje bogate prijatelje za kredit od milion dolara da isplati plate svom osoblju koje održava njegove voljene brodove. „Cela flota je pod zastavom Bermuda i oni su u procesu deregistracije“, rekao je izvor. „Ne znamo kada će se to dogoditi. Sve što znamo je da je neizbežno. Bez zastave, nije vam dozvoljeno da plovite. Kapetan bi bio uhapšen, postoji i nedostatak goriva, a kada platite milione funti za punjenje brodova gorivom, to prolazi kroz bankarske račune i biva odbijeno.“

Činjenica da je sud ostrvske države Džersi zaplenio ogromnih 7 milijardi dolara imovine sankcionisanog oligarha samo je pogoršalo stvari po njega. Insajder je takođe rekao da su Abramovičeve nevolje uticale na moral među skoro 200 članova posade flote, od kojih većina nije plaćena od februara.

Gde se nalazi Solaris?

Najskuplja jahta flote Romana Abramoviča Solaris vredna 610 miliona dolara je registrovana na Kajmanskom ostrvu. Solaris je zaista spektakularna, od dronova koji se kreću u vazduhu do opremljenosti tajnim prolazima, protivraketnim sistemom zasnovanim na radaru, neprobojnim prozorima i oklopnim kabinama. Ruski milijarder je dao sve od sebe da spasi svoju jahtu od zaplene. Danima je besciljno plovila pre nego što je pristala u tursko turističko odmaralište Bodrum. Ovo utočište je kratko trajalo jer je kompanija sa sedištem u Londonu koja upravlja terminalom, Global Ports Holding (GPH), popustila pod pritiskom i odbila usluge Solarisu. Motorna jahta se vratila na more i trenutno je usidrena u Turskoj kako bi izbegla da bude zaplenjena pod međunarodnim sankcijama.

Jahta uključuje 48 kabina na osam kaskadnih paluba, teretanu, saunu, wellness centar, đakuzi i nekoliko dobro dizajniranih salona oko broda. Jahta visoke tehnologije ima sistem protiv drona koji prati potencijalne uljeze na udaljenosti od 20 km i pruža GPS koordinate i drona i pilota zajedno sa brzinom uređaja i smerom kompasa.

Superjahta Eclipse, koja je nekada bila život i platforma bogatih Abramovičevih velikih kupališta, sada je usidrena u turskoj luci. Svakako izgleda da su dani za žurke završeni jer Bermuda pokušava da ukloni registraciju za zastavu pogodnosti pod kojom je plovio. To podrazumeva da, iako nije zaplenjena, jahta je jednako beskorisna za Abramoviča, kome, uprkos tome što je vlasnik, neće biti dozvoljeno da je premesti na drugo mesto.

Početkom aprila objavljeno je da je Eclipse bezbedno pristala i da uživa tursko gostoprimstvo više od 16 dana bez prekida. U stvari, sankcije pogađaju ruske milijardere teže nego ikada ranije, izvođači odbijaju da izvrše rutinsko održavanje, dok blokade kod banaka znače da brodovi ne mogu da dopune gorivo, a frustrirano osoblje ostaje neplaćeno.

Izgleda da Roman Abramovič neće moći da spasi jahtu koja ga je čuvala protivraketnim odbrambenim sistemom, futurističkim laserskim štitom, kapsulom za spasavanje, podmornicom i tri helikoptera. Jahta je podeljena na devet paluba i ima jedan glavni heliodrom na prednjoj strani i masivni bazen i palubu za sunčanje. Devet paluba je prepuno svih pogodnosti, a Eclipse je, u bolja vremena, bila adresa za nezaboravnu novogodišnju žurku 2013. Roman Abramovič je platio Lejdi Gagi 2,9 miliona dolara za nastup na superjahti Eclipse.

Luxury Experience