Izuzetno retki čisto plavi dijamant na aukciji

Ovaj ogromni, savršeni plavi dijamant mogao bi doseći do 50 miliona dolara na aukciji…

Ogromni plavi dijamant, nadimka Bleu Royal, biće ponuđen na aukciji od strane Christie's aukcijske kuće ove jeseni, tokom prodaje Magnificent Jewels u Ženevi. Kamen će biti najveći savršeno čist intenzivno plavi dijamant koji je ikada ponuđen na aukciji - i dolazi sa odgovarajućom cenom: procene za dragulj trenutno se kreću između 35 miliona i 50 miliona dolara.

"Ovo je pravo čudo prirode," rekao je Rahul Kadakia, međunarodni šef odeljenja za nakit Christie's, u saopštenju. "Tokom naše 257-godišnje istorije, Christie's je imao privilegiju da nudi najređe dragulje sveta na aukciji, a Bleu Royal nastavlja ovu tradiciju. Ponosni smo što nudimo kolekcionarima priliku da poseduju dijamant dostojan plemića."

Bleu Royal, koji teži impresivnih 17,61 karata, je isečen i izbrušen u simetričnom obliku kruške i postavljen na prsten. Prema Christie's, to je jedan od najređih dijamanata koji je ikada iskopan i bio je deo anonimne privatne kolekcije u poslednjih 50 godina.

Christie's je napomenuo da su intenzivno plavi dijamanti izuzetno retki i da su cene obojenih dragulja drastično porasle u poslednjih nekoliko godina. Aukcijska kuća je prodala samo tri takva dijamanta u prošlosti: 2010. godine, 10,95-karatni Bulgari Blue je prodat za 15,8 miliona dolara. To je praćeno 2014. godine sa 13,22-karatnim Winston Blue, koji je dostigao 23,8 miliona dolara. A 2016. godine, 14,62-karatni Oppenheimer Blue je prodat za neverovatnih 57,5 miliona dolara.

Potencijalni kupci Bleu Royal će morati da sačekaju do početka aukcije Magnificent Jewels 7. novembra, dok će obožavaoci moći da vide ponude tokom oktobra u gradovima širom sveta, uključujući New York i Hong Kong. Bleu Royal će svakako biti zvezda predstave, i ako se proda za očekivanih 50 miliona dolara, dragulj bi skoro nadmašio ukupan zbir Christie's aukcije Magnificent Jewels u New Yorku ovog leta. Dok je ta prodaja donela ukupno 62 miliona dolara, izgleda da aukcijska kuća očekuje još veću zaradu ove jeseni.

Luxury Experience