Izgubljeni prtljag od 1.6 miliona dolara

Izgubljeni prtljag nakon letova ne predstavlja nikakvu retkost u putničkoj avioindustriji...

Sa druge strane, veoma se retko događa da zbog toga dobijete odštetu od 1,63 miliona dolara. Međtutim, u poslednjem događaju te vrste, nigerijski sud naredio je kompaniji Emirates da plati ovu neverovatnu sumu jednom biznismenu, kome je prtljag nestao prilikom putovanja njihovom linijom.

Sporne torbe, biznismen je po svemu sudeći izgubio u tranzitu pre dvanest godina, tokom leta u Kinu. One su pripadale nigerijskom biznismenu, gospodinu Orji Princu Ikemu, koji je putovao iz Lagosa u ovu azijsku zemlju 2007. godine. Sudeći prema njemu, u prtljagu se nalazilo ličnih 700.000 i oko 930.000 dolara u svežnjevima i vlasništvu drugog poslovnog čoveka, Olisaemeka Ugvunzea, koji ga je zamolio da ih ponese umesto njega.

Kako Ikem naglašava, on nije bio voljan da preda svoje torbe na proveru prilikom ulaska na let i želeo je da se to posebno uradi u kancelariji međutim, zbog insistiranja posade i zaposlenih na aerodromu, ipak je tako uradio. Celokupan prtljag nakon pregleda nestao je bez traga, što je usledilo obaveštavanjem policije i konačno, podnošenjem tužbe.

Nakon duge sudske parnice koja je nastala nakon toga, sudija Judž Muslim Hasan, presudio je u Ikemovu korist i odredio da kompanija Emirates vrati punu sumu novca i dodatno obezbedi troškove štete. Avio kuća iz Emirata, originalno se suprostavila optužbama tvrdeći da je zapravo kompanija Nigerian Aviation Handling Company (NAHCO) zadužena za prtljag i sve procese njegovog upravljanja, tokom boravka linija na Murtala Muhammad International Airport objektu u Lagosu, a na osnovu ovoga nastaviće sudskim putem borbu, kako bi odbacila izvršnu presudu i dalje odbranila svoju poziciju.