Haljina princeze Dajane oborila aukcijski rekord

Haljina princeze Dajane, dizajnirana od strane Žaka Azagurija, prodata je na aukciji za neverovatnih 1,14 miliona dolara, postavši tako najskuplja haljina koju je ikada nosila Lady Dajana, prodata na ovaj način...

Emuliranje princeze Dajane nije lako, čak i sa njenim najpoznatijim haljinama koje se pojavljuju na aukcijskim blokovima. Međutim, nema štete u pokušaju, ili u korišćenju ovog stila kao inspiracije, zar ne? Haljina koju je princeza Dajana nosila 1985. godine oborila je novi modni rekord nakon što je prodata za 1,14 miliona dolara. Haljinu, koju je dizajnirao proslavljeni marokansko-britanski modni dizajner, princeza Dajana je nosila u Firenci, u aprilu 1985. godine i ponovo na nastupu Vancouver simfonijskog orkestra 1986. godine. Ova prelepa haljina balerina dužine sada je oborila svetski rekord za najskuplju haljinu koju je nosila Lejdi Di, prodatu na aukciji. Ranije ove godine, taj rekord postigla je ljubičasta haljina Viktora Edelsteina koju je princeza Dajana nosila na kraljevskom portretu 1991. godine, koja je prodata za neverovatnih 604.800 dolara putem aukcijske kuće Sotheby’s.

Dajana je u više navrata nosila kreacije Žaka Azagurija, ali ovaj komad koji je bio deo ponude Julien's Auctions, smatran je posebnim, odajući počast njenom pokroviteljstvu Engleskog nacionalnog baleta i njenoj ljubavi prema plesu. Prema Julien's Auctions, "Haljina, sa postavljenim ramenima, ima crni baršunasti korset sa vezom zvezda metalnim koncem napravljenim od Jakob Schlaepfer tkanine, i dvoslojnu kraljevski plavu suknju od organze sa trakom i mašnom. Ova suknja u stilu balerije bila je savršen omaž Dajaninoj ljubavi prema plesu i njenoj ulozi kao pokroviteljke Engleskog nacionalnog baleta."

 

Pored ove crno-plave lepotice, događaj Julien's Auctions and TCM Present: Hollywood Legends takođe je ponudio bluzu koju je Dajana nosila za svoj portret nakon veridbe 1981. godine. Ružičasta bluza, sa okovratnikom sa karnerima, takođe je dostigla sumu od 381.000 dolara, gotovo četiri puta više od njene originalne procene od 80.000 dolara. Kupac ostaje neidentifikovan.

Luxury Experience