Davno izgubljeni model X-Wing iz Ratova zvezda prodat za 3,13 miliona dolara

Jedan od najistaknutijih artefakata iz Ratova zvezda prošao je aukcijski blok u nedelju, uspevši da donese rekordnih 3,13 miliona dolara.

Izuzetno poželjan filmski rekvizit o kojem je reč je davno izgubljeni model X-Wing korišćen u originalnom filmu Ratovi zvezda iz 1977. godine. Korišćen je na snimanju poslednje bitke u „Ratovima zvezda: Epizoda IV – Nova nada“ dok se pobunjenička alijansa bori protiv Imperije iznad Zvezde smrti. Bio je to jedan od četiri modela „heroja“ napravljenih za snimanje krupnih planova tokom svemirske bitke.

Model se decenijama smatrao izgubljenim, međutim, otkriven je u kartonskoj kutiji u garaži proizvođača modela nominovanog za Oskara Gregori Džina, koji je preminuo prošle godine u 76. godini. Pronašao ga je tim stručnjaka za vizuelne efekte, među kojima je i Džin Kozicki dok je pomagao Gregorijevoj porodici da pregledaju njegovu kolekciju.

Minijaturna maketa 1:24 bila je jedan od četiri modela „heroja“ napravljenih za snimanje krupnih planova u ključnim trenucima tokom svemirske bitke, uključujući snimke tokom trčanja u rovovima dok pobunjenička flota pokušava da uništi Zvezdu smrti. Licitacija za minijaturni model počela je sa 400.000 dolara, međutim, usledio je rat nadmetanja koji je brzo eskalirao cenu neverovatno vrednog filmskog rekvizita.

U vreme kada je čekić pao, X-Wing je postao „najskuplji rekvizit Star Wars korišćen na ekranu koji je prodat na aukciji“, rekao je Džo Madalena, izvršni potpredsednik Heritage Auctions.

"Ovaj model nije prikazan niti modifikovan otkako je napustio ILM (kompaniju za vizuelne efekte Industrial Light & Magic)“, rekao je Kozicki. Nije poznato kako je X-Wing postao deo Džinove lične kolekcije, ali Kozicki spekuliše da ga je Džin možda nabavio dok je radio na filmu Stivena Spilberga „Bliski susreti treće vrste“ iz 1977. godine, koji se snimao otprilike u isto vreme. Na nedeljnoj aukciji je takođe predstavljeno nekoliko drugih artikala iz Ratova zvezda, uključujući kompletan kostim Stormtrupera i originalne produkcijske scenarije.

Luxury Experience