Cenjeni nameštaj Marije Antoanete mogao bi da bude prodat za više od milion dolara

Kraljičina komoda i fotelja, ići će pod čekić na Christie's aukciji 22. novembra.

Marija Antoaneta je imala sklonost ka finijim stvarima. Zapravo, toliko je volela raskoš da je njena prekomerna potrošnja pomogla da se pokrene Francuska revolucija i na kraju dovela do njenog pogubljenja. Međutim, niko ne može da tvrdi da kraljica nije imala besprekoran ukus. Ovo najbolje dokazuje izvrstan nameštaj Marije Antoanete koji će se danas naći na aukciji.

Dva cenjena antikviteta, koje će biti deo izuzetne aukcije Christie's u Parizu 22. novembra, potiču iz različitih perioda dizajna i ilustruju sklonost njenog veličanstva prema glamuroznim stvarima.

Prvi komad je komoda koju je napravio Pjer Makre 1770, za tada 15-godišnju buduću kraljicu Antoanetu. Dekorativna komoda je oličenje „le goût chinois“, koja je bila vrhunac dobrog ukusa u tom trenutku u istoriji, prema Christie's. Komoda je opremljena „tôle-dorée“ vratima koja su zakrivljena poput talasa i imaju detaljne „chinoiserie“ pejzaže.

Drugi komad je napravljen za kraljicu skoro 20 godina kasnije. Pastelno-plava fotelja je deo seta koji je dizajnirao pariski proizvođač Žorž Jakob. Nažalost, kraljica je u svojim stanovima u Versaju mogla da uživa samo nekoliko godina pre nego što je poslata na giljotinu 1793.

Nakon njene smrti, svih 17.000 komada njenog ekstravagantnog nameštaja rasprodala je revolucionarna vlada. Kao rezultat toga, sada je izuzetno teško doći do relikvija koje su izuzetno skupe. Očekuje se da će Macret komoda stara 250 godina biti prodata za 1.25 miliona dolara, dok je fotelja procenjena pre aukcije na 208.000 dolara.

Ipak, nemojte se iznenaditi ako ovi komadi nameštaja obore aukcijske rekorde. Prošle godine, par kraljičinih dijamantskih narukvica razbio je procene pre aukcije i prodate su za više od 8 miliona dolara.  

Luxury Experience