1.500 ličnih predmeta Fredija Merkjurija na epskoj aukciji

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sotheby's (@sothebys)

Oko 1.500 ličnih predmeta muzičke legende Fredija Merkjurija biće na aukciji Sotheby's u septembru u Londonu. Velika aukcija uključiće odeću, umetnička dela, nameštaj, pa čak i njegovu čuvenu krunu.

Podeljena u šest tematskih grupa, procenjuje se da će aukcijska prodaja predmeta pokojnog pevača grupe Queen doneti više od 6,8 miliona evra, iako, kako kuća primećuje, novi predmeti nastavljaju da dopunjuju aukcijsku listu.

Predmeti potiču iz Merkjurijevog londonskog doma, poznatog kao Garden Lodge, koji je ostavio svojoj prijateljici Meri Ostin nakon svoje smrti 1991. od komplikacija povezanih sa AIDS-om.

Ostin, koja od tada živi u kući, je ta koja je "volela  ove predmete i brinula o njima veoma pažljivo tokom godina", rekao je Dejvid Mekdonald, šef prodaje u Londonu. „Mislim da Meri nije koristila stvari kao Fredi. Više je sebe videla kao kustosa. To je bio njen opšti pogled na njegovu imovinu“, dodao je on.

Prema Mekdonaldu, poseta domu je bila kao ulazak u vremensku kapsulu. „Nikad nisam video ništa slično“, kaže on. „Osećao sam se kao arheolog koji ulazi u ovaj prostor. Odeća i dalje visi u ormanima, fini porcelan i srebro su u istom stanju kao što ih je Fredi ostavio.“

Uz samo nekoliko izuzetaka, skoro ceo sadržaj kuće biće ponuđen na prodaju. „Dugi niz godina, imala sam privilegiju da živim okružena svim divnim stvarima koje je Fredi toliko voleo“, rekla je Ostin u izjavi. „Ali godine su prošle i došlo je vreme da donesem tešku odluku da zatvorim ovo posebno poglavlje u svom životu. Deo prihoda će ići Mercury Phoenix Trust i Elton John AIDS fondacijama."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sotheby's (@sothebys)

Istaknuta među predmetima na aukciji je čuvena kruna i prateći ogrtač koji je Merkjuri nosio tokom završnog nastupa „God Save the Queen“ na svojoj poslednjoj turneji sa slavnom grupom. Konačna prodajna cena kompleta se procenjuje između 60.000 i 80.000 funti.

Procenjuje se da će jakna u "vojnom stilu", koju je nosio na svojoj divljoj proslavi 39. rođendana u Minhenu, biti prodata po ceni od 10.000 do 15.000 funti.

Obožavaoci će takođe imati priliku da kupe prsluk koji je nosio u svom poslednjem spotu „These Are the Days of Our Lives“ iz 1991. Svileni prsluk sadrži ručno oslikane ilustracije Merkurijevih mačaka, a njegova konačna cena se procenjuje između 5.000 i 7.000 funti.

Postoje i značajne memorabilije vezane za Merkjurijevu muziku, uključujući rukopis stihova pesme „We Are the Champions“ koji se procenjuje na 300.000 funti, dok se njegovi rukom pisani tekstovi za „Killer Queen“ procenjuju između 50.000 i 70.000 funti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sotheby's (@sothebys)

Merkjuri je takođe bio kolekcionar umetničkih dela. „Definitivno ima mnogo rokenrol stvari, ali postoji i važan komad, jednako ozbiljan, a to je njegova japanska kolekcija koja sadrži predmete umetnika i svilene kimonoe“, kaže Mekdonald.

Tu su i vredni "zapadnjački" predmeti, uključujući sliku Žaka Tisoa iz 1880. godine, „Type of Beauty“, koja se procenjuje na 400.000 do 600.000 funti i Faberge stoni sat, koji je Merkjuri imao u svojoj spavaćoj sobi i procenjen je između 30.000 i 50.000 funti. Kuća je takođe puna izvrsnog nameštaja.

„Obično su čak i najveće privatne kolekcije izložene javnosti samo nedelju ili dve pre aukcije. Ovog puta „pravimo izložbu bez presedana, gde zatvaramo zgradu, postavljamo sve artikle koje imamo u skladištu i onda otvaramo kapije za javnost od početka avgusta do same aukcije“, kaže Mekdonald.

U stvari, od juna će se održavati izložbe u Njujorku, Los Anđelesu i Hong Kongu. Aukcija predmeta Fredija Merkjurija počeće večernjom prodajom 6. septembra, nakon čega će uslediti dnevne aukcije uživo 7. i 8. septembra. Tri onlajn aukcije održaće se 1. septembra i trajaće do 11., 12. i 13. septembra.

Za više informacija možete posetiti sajt aukcijske kuće Sotheby's.

Luxury Experience