Otkrijte ekološki luksuz na Baliju

Odmaralište Ulaman Eco-Retreat napravljeno uglavnom od bambusa je ovde kako bi vam pokazalo da održivost može biti dobro integrisana u luksuz.

Dizajnirano od strane Inspiral Architects, ovo eko-odmaralište nalazi se u selu Kaba-Kaba na Baliju. Izgrađeno je od materijala koji se nalaze direktno na lokaciji i neposrednom lokalitetu, što je pomoglo da odmaralište nastane, bez ikakve štete po našu planeti. Dizajn hotela je vrlo zanimljiv. Osim bambusa, rampirana zemlja je korišćena za prizemne zidove odmarališta.

Nabijana zemlja je divna zelena alternativa betonu koja je odgovoran za više od 8% emisija građevinske industrije. Tradicionalna nabijena zemlja se dobija od zemlje bogate glinom, vode i prirodnih stabilizatora. Odmaralište prikazuje kvalitete nabijene zemlje u luksuznom ambijentu i osvetljava ga više u nadi da će ga učiniti popularnim izborom, u današnje vreme kada se čitav svet okreće ekološkim alternativama.

Svaka vila za goste ima krivolinijski krov koji liči na umetnost sa bilo koje visine ili ugla. „Moramo biti inspirisani prostorima u kojima živimo, kako izgrađeno okruženje, tako i njihovo harmonično postojanje“, kaže tim iz Inspiral Architects studija. Iskorišćavanjem dostupnih prirodnih resursa poput toka obližnje reke, odmaralište je u stanju da napaja hidroelektrični generator.

„Budući da smo vrlo intenzivno gradili, uspeli smo da regrutujemo ljude iz obližnjeg sela da rade na onome što je postalo najveći projekat nabijene zemlje u Indoneziji“, objašnjava balinežanski arhitektonski kolektiv, opisujući zakrivljene zidove u prizemlju. Bambus je bio pravi izbor za ovo tropsko odmaralište jer je održiv, fleksibilan, isplativ, otporan na seizmičke promene i vatru. Takođe, bambus u prostor unosi kulturni element obilja i sreće što ga čini autentičnijim.

Luksuzno odmaralište uključuje sve sadržaje, ali dva najzanimljivija su joga studio i bazen. Joga studio pluta sa ivice litice sa konzolnom konstrukcijom koja podupire parabolični paviljon od bambusa, a vijugavi bazen podseća na reku u blizini, koja takođe napaja odmaralište.