Novi luksuzni hotel na obali Katara

Ekološki plutajući hotel u Kataru podiže lestvicu kvaliteta u sferi turizma i putovanja…

Napajan solarnom energijom i energijom vetra, ovaj hotel poseduje mehanizme održivosti plime i oseke, kao i rotirajući restoran iz kog ćete moći da uživate u najboljim pogledima. Nastao kao delo Hayri Atak Architectural Design studija, hotel će meriti oko 35.000 kvadratnih metara, sa 152 sobe za goste. Gigantska struktura u formi krofne, dobila je bujni zeleni pokrivač integrisan u svoj eksterijer, sa opčinjavajućim vodopadom u zatvorenom i ogromnim staklenim krovom u formi vorteksa.

Održivost postoji u samoj srži projekta, dok su svi detalji dizajna fokusirani upravo na to. Vrtložni oblik krova će se zapravo koristiti za akumulaciju kišnice koja će se koristiti za zalivanje, dok će solarni paneli i turbine za vetar obezbediti čistu energiju. Čak se i struja vode može iskoristiti plimnim energetskim sistemima – kada se hotel rotira, proizvodi energiju na sličan način kao generator. Hotel takođe namerava da prečišćava morsku vodu i da tretira svoje otpadne vode tako da nimalo ne mogu naškoditi prirodnom okruženju.  

Kada govorimo o upravljanju otpadom, tim arhitektonskog studija odlučio je da razvije jedinice za odvajanje otpada zarad efikasnosti i koristi ih kao đubrivo u svojoj pejzažnoj arhitekturi. Sa ciljem kreiranja maksimalnih beneficija usmerenih prema održavanju ekološkog balansa, hotel će koristiti metod zelene proizvodnje energije nazvan vawtau, koji radi na principu turbine za vetar na vertikalnoj osi i ima funkciju suncobrana na priobalnom odeljku.

Do 25 kW električne energije može biti dobijeno iz svakog od 55 vawtau modula koji koriste protok vetra izazvan razlikom temperature kopna i mora kao svog glavni radni princip. Zelenilo će pomoći u regulaciji temperature, dok će takođe održavati prirodni protok vazduha. Hotel će biti lociran nadomak obale, a gosti će do njega moći da dođu uz pomoć serije platformi, doka, broda ili helikoptera. Rotirajuća platforma će se pokretati zaista polako – jedna revolucija trajaće 24 časa, što znači da gosti neće osetiti vrtoglavicu, već samo uživanje u pogodnostima, kao što su spa, bazen, mini golf i teretana.

Rotirajući pokret kontrolisan je dinamičnim sistemom pozicioniranja, koji se sastoji od serije potiskivača i propelera, koji su slični onima koji brodovima pomažu da prate svoj kurs. Luksuzni lobi od sedamsto kvadrata nalazi se u samom centru projekta, a sadrži prozirne vertikalne površine koje propuštaju prirodnu svetlost i stvaraju opuštajući efekat. Svaka soba dolazi sa sopstvenim balkonom i nudiće različite perspektive hotela i okoline, polako se rotirajući. Kako saznajemo, ovaj hotel, za sada u fazi koncepta, može postati deo naše realnosti do 2025.godine.