Neobični hotel sa potpisom Zahe Hadid u Dubaiju

Kreiran po ugledu na kocku leda, ovaj hotel je prvi i jedini koji je Zaha Hadid dizajnirala u Dubaiju…

Ako se sećate, Zaha Hadid je nosila nadimak Kraljica Oblina, sa veoma dobrim razlogom. Jedna od njenih poslednjih originalnih kreacija će konačno biti otvorena iduće godine, a kompletirana je sa glomaznom i zaobljenom rupom koja prolazi kroz  njen centralni deo.

Nazvana Opus, ova građevina koja ima 20 spratova mešovite namene, prva je i jedina sa njenim potpisom u Dubaiju. Ona nudi oko 5.600 kvadrata poslovnog prostora, dvanaest restorana i hotel, koji će biti pod upravom luksuzne turističke kompanije ME by Melia. Opus će biti njihovo prvo predstavništvo u Dubaiju.

Eksterijer Opus građevine, sasvim sigurno će mamiti pažnju svih posetilaca ovog emirate. Prazni prostor, odnosno centralna šupljina kako je zovu arhitekte Zaha Hadid studija, inspirisan je topljenjem kocke leda pod letnjim suncem. Praznina poseduje zaobljene, krivudave linije, koje su snažni kontrast ostatku pravolinijske structure.

Kako bi se kreirao ovaj negativni prostor, Zaha Hadid arhitekte su ovaj projekat započele gradeći dva tornja. Kako je razvoj projekta napredovao, dva entiteta su spojena kako bi se kreirala kocka leda. Umesto da popune prazni prostor, kompanija je instalirala četvorospratni atrijum u prizemlju, kao i asimetrični most na tri sprata iznad njega.

Arhitekte su takođe imale slobodu kada su dizajnirale enterijer ove građevine, a posebno deo koji je posvećen hotelu. Hotel poseduje sto soba, uključujući četiri penthaus rezidencije, private balkone u svakoj sobi, kao i komade nameštaja i dizajnerske akcente koji nas asociraju na strukturalnu fasadu građevine. Recepcija će se nalaziti u prizemlju, u atrijumu u kom se dva tornja spajaju.

Staklene sfere vise sa plafona recepcije, a možemo slobodno reći da su one više umetnička dela nego komadi rasvete. ZHA će instalirati specijalni komad, nazvan The Crest u dvorštu hotela. Nastala kao delo Zahe Hadid, ova struktura okružuje bazen, koračajući u vodu, koju takođe akcentuje i asimetrični most.

“Osmislili smo komad koji će izlaziti iz fontane koja je smeštena u centralnom delu bazena. Metalik površina će reflektovati nebo sa jedne strane, a vodu sa druge”, izjavila je slavna arhitekta.

Ukoliko odlučite da posetite ovaj hotel, savetujemo vam da obavezno posvetite malo pažnje zgradi hotela kada padne noć. Svetlost popunjava prazan prostor, evocirajući osećaj pulsirajućeg života.

Smešten nadomak Burj Khalife, Opus toranj će mnogo toga morati da ispuni kada bude otvoren sledeće godine.