Bajkoviti hotel u srcu japanske šume

Tokijski studio Klein Dytham Architecture, dizajnirao je PokoPoko kao klupsku kućicu i centar za aktivnosti okružen šumom, nadomak Risonare Nasu hotela u ruralnom delu Japana…

Konstruisan u gradu Nasuu, smeštenog u senci planinskih vulkana istog imena, hotel i klupska kućica nalaze se na čistini, okruženi šumom, između dva postojeća smeštajna bloka. “Koncept se zasnivao na kreiranju bajkovite građevine u srcu šume. Želeli smo da građevina izviruje iznad krošnji i postane ikona šume, kao i obeležje hotela, koje će se videti sa velike udaljenosti”, objašnjavaju arhitekte.

Smeštena na stazi koja povezuje dve hotelske lokacije, PokoPoko se sastoji od tri povezane drvene kupe, koje joj daju interesantnu siluetu. “Klupska kućica dobila je svoju formu od japanske reči poko-poko, koja je onomatopejska”, kažu arhitekte. Novu građevinu će gosti hotela moći da koriste kao centar za različite aktivnosti i prostor za relaksaciju – svaka od tri kupe ima svoju posebnu funkciju, dok je centralna posvećena kuvanju i obedovanju. Ovde, gosti sa svojom decom mogu učestvovati u različitim radionicama i naučiti japanske tajne savršenog džema.  

Pored centralne kupole nalaze se još dve, nešto manje, pri čemu je jedna posvećena deci, a druga odraslima. U centralnom delu prostora za decu nalazi se bela mreža za penjanje, okružena jamom sa lopticama. Odeljak za odrasle centriran je oko kamina koji je okružen modularnim zelenim sofama koje su nastale kao delo istog arhitektonskog studija, pri čemu se oba odeljka otvaraju prema veličanstvenoj terasi, gde se nalazi dodatni prostor za sedenje uz jamu za logorsku vatru.

Krovna struktura građevine konstruisana je od borovine. “Lokalno drvo bilo je prirodni izbor za ovaj deo ruralnog Japana. Sarađivali smo sa vodećom kompanijom, Shelter, kako bismo kreirali ovu zaista unikatnu strukturu”, kažu arhitekte.

Foto:  Nacasa & Partners