ZLATNI GRAD - PRAG

Prag je grad poznat kao moderna prestonica, sa širokim ulicama i malenim kaldrmisanim sokacima, koji vas ostavlja bez daha svojom raznovrsnom arhitekturom, brojnim dvorcima i katedralama…

U mnogim istorijskim delima, grad Prag nazivan je gospodarem Češke i majkom svih gradova, dok ga je Karlo IV nazvao zlatni grad. Od XIX veka, zovu ga i gradom stotine tornjeva pošto ih u njemu ukupno ima preko pet stotina. Istorijsko jezgro ovog grada deo je UNESCO svetske baštine, a veliki deo grada je popločan i predstavlja pravi raj, čak i za one koji nisu ljubitelji pešačenja.

Kroz ovaj magični grad protiče reka Vltava i to u dužini od skoro 30 kilometara, a preko nje se pruža čak 18 mostova, koji na savršen način ukrašavaju grad i daju mu jedinstveni šarm i karakter. Krstarenje rekom Vltavom i razgledanje grada iz te perspektive je nešto što nikako ne treba propustiti. Ukoliko se upustite u šetnju predivnim ulicama Praga, imaćete osećaj kao da ste zalutali u XV vek. Grad je dobio naziv “Zlatni” po pozlaćenim kupolama, koje je, kako legenda kaže, Karlo IV u XIV veku zahtevao za sve tornjeve, kako bi se presijavali na suncu i videli iz velike daljine.

Poznato je da je jesen najbolje godišnje doba za posetu Pragu. Ukoliko želite sami da istražujete grad, upoznajete nove ljude i neverovatnu kulturu kroz crkve, galerije, muzeje i arhitekturu, bez ogromne gužve koja bi vas ometala, jesen je pravo vreme za to. Kada nekoga pitate šta ga asocira na Prag, verovatno ćete dobiti odgovor barokne palate, divni trgovi i ukusno pivo sa interesantnim aromama. Svojim Starim Gradom i Praškim zamkom, ovaj grad mami turiste od svog nastanka, ali pored činjenice da su to spomenici vredni divljenja, oni su samo mali deo njegove magije. S obzirom na to da je Prag jedan od samo nekolliko gradova u Evropi koji su svoj procvat doživeli 1910.godine, činjenica da on ima puno toga da ponudi nije nimalo iznenađujuća. U periodu procvata grada nicale su neverovatne građevine inspirisane Art Nouveu pokretom i mnoge od njih su preživele i u godinama krize tokom Drugog svetskog rata. Jedno od najlepših obeležja ovog grada koje poseti veliki broj ljudi svake godine je svakako Trg Likovo, pri čemu je Karlov most definitivno najpoznatiji element ovog grada. Karlov most premošćuje reku Vltavu i predstavlja centar života u ovoj prestonici, kao spona između starog i novog dela grada, dekorisan statuama i fenomenalnim elementima.

Ukoliko se odlučite na posetu Praškom zamku, što nikako ne biste smeli da propustite, izdvojite nekoliko sati. Posetioci ove veličanstvene građevine gledaju smenu straže, umetničke predmete stare i po nekoliko vekova, a imaju i mogućnost da zavire u vreme srednjovekovnih kraljeva ove zemlje. Obavezno iskusite gotsku lepotu Katedrale svetog Luisa i uživajte u koncertima klasične muzike koji se organizuju u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

Još jedan od elemenata koji grad Prag izdvajaju od svih drugih je Astronomski sat koji se nalazi na Trgu Starog grada. Ovo je jedna od najpopularnijih lokacija u gradu, kako originalni delovi časovnika datiraju iz 1400.godine. Na svakih sat vremena, dragocene figurice izranjaju iz ovog sata, što je velika turistička atrakcija.

Stari deo Praga je pravo mesto za jesenje turiste – stecište života i kulture ovog grada, ispunjeno restoranima, kafićima, buticima i prodavnicama, a možete i slušati muziku, biti deo nekog performansa ili sezonskih festivala koji se održavaju na Trgu. Kao idealno mesto za šoping u ovom gradu nameće se Vaclavski trg, koji je simbol modernog Praga. Svi značajni događaji iz češke istorije odigravali su se na ovom trgu. Ukoliko ipak želite da se sklonite od gradske buke, posetite Petrino brdo. Sa ovog mesta pruža se prelep pogled na Prag, a tu se nalazi i Observatorija Stefanik i memorijalni centar posvećen žrtvama komunističkog režima. Ova lokacija odlična je za turiste koji vole avanturu, pošto je preporučen dolazak žičarom.

Nacionalni muzej koji se nalazi u Pragu je najstariji muzej u Češkoj Republici. U njemu se nalazi oko 14 miliona predmeta i smatra se jednim od najboljih muzeja u čitavoj Evropi, a smešten je na Vaclavskom trgu. Posle posete Nacionalnom Muzeju, savetujemo vam da odete u Zlatnu Aveniju, ulicu koja potiče iz XV veka i u kojoj se nalazi 11 istorijski značajnih kuća koje se sada koriste kao muzeji. U njima možete videti srednjevekovno oružje i odeću, a tu je i pregršt suvenirnica sa veoma interesantnim predmetima po kojima biste mogli da pamtite svoju jesenju avanturu.

Prag je grad sa velikim brojem kulturno – istorijskih znamenitosti i spomenika, koji se jedino posetom ovom prelepom gradu mogu prigodno opisati. Veliki broj restorana i kafea željno iščekuje brojne turiste, a u njima se služe tradicionalni specijaliteti i najbolja češka piva, po kojima je ova zemlja dobro poznata.

Odmor na ovoj destinaciji možete da rezervišete preko Top Travel Centra. 

Za sve informacije pozovite  +381 11 30 20 200.

Ministudio Magazin