Živopisna Solomonska ostrva

Više slika

Više slika

Arhipelag Solomonskih ostrva sastoji se od skoro 1000 tropskih ostrva, razbacanih po jugozapadnom Pacifiku, u blizini Papue Nove Gvineje…

Udaljena lokacija učinila je svoje i sačuvala ova ostrva kao nepokvareni dragulj, jednu od omiljenih destinacija za letovanje. Jedna od stvari koja najviše privlači turiste da ovde dođu na letovanje je superirorni život marine – ovo mesto je pravi raj za ljubitelje vodenih sportova, a posebno ronilaca. Najbitnija ostrva koja treba posetiti su Guadalcanal, Malaita, Choiseul, New Georgia, San Cristobal i Santa Isabel. Glavni grad Honiara, na Guadalkanalu, je takođe vredan posete, kako sadrži muzej, botaničke bašte i svoj lični kineski grad. Sela i predivne vožnje prirodom su na dohvat ruke i nadomak glavnog grada, a popularne su i ture bojišta iz Drugog svetskog rata i interesantna sela na ostrvima Rennell i Bellona.

Posetite glavna ostrva Choiseul, Guadalcanal, Malaita, New Georgia, San Cristobal  Santa Isabel. Dugačka su oko 200 km i širine su do 50 km. Priroda na ovim ostrvima izaziva veliko interesovanje, kako predstavlja miks poznatih i još neotkrivenih vrsta. Ostrva su uglavnom naseljena širokim opsegom reptile, kao i torbara, falagnera i oposuma.

Najbolje lokacije za ronjenje su u zapadnoj provinciji ili blizu ostrva Gizo i New Georgia. Dobro poznata mesta za ronioce su Munda, u Roviana Laguni, na 15 minuta avionom od ostrva Gizo, kao i Uepi ostrvo, koje je na severnoj strani New Georgia, preko Marovo Lagune. Turisti koji svoje letovanje žele da provedu roneći, naići će na mnoge olupine iz drugog svetskog rata, što dodatno pojačava interesovanje za ovu destinaciju i aktivnost.

Idite na ekskurziju oko Guadalcanala i drugih ostrva. Popularne ture u sklopu letovanja uključuju bojišta iz Drugog svetskog rata, Betikama centar, i Alite i Laulasi sela na ostrvu Malaita, gde su školjke polomljene, zaobljene i nakon još dosta rada, predstavljene kao vid umetnosti. One se koriste kao obeležje statusa i kao pokloni i predmeti razmene u među plemenskim pogodbama. Nizovi školjki mogu se nositi kao narukvice, ogrlice, kaiševi i minđuše.

Krenite prema Honiari, glavnom delu Guadalcanala, u kome su muzej, botanička bašta i kineska četvrt. I tu ćete pronalli relike iz Drugog svetskog rata širom grada, a sigurno ćete primetiti i ploče koje govore o glavnim bitkama i incidentima koje su se dogodile ovde u toku borbe za Guadalcanal.

Upustite se u edukativnu turu na svom letovanju; posetite kišne presume koje prekrivaju najveći deo arhipelaga i pospane vulkane. Egzotične orhideje, paprat i palme su široko rasprostranjene, a oko njih leti veliki broj predivnih i jedinstvenih leptira. Ovde postoji preko 70 vrsta reptile. Varijetet drveća i žbunja predstavljen je zajedno sa voćem i povrćem.

Kao poslednje što ćete uraditi u toku svog egzotičnog letovanja, istražite oko 900 vulkanskih ostrva i koralnih ostrvaca koja se prostriru preko predivnih plavih tropskih voda.

Ukoliko su ove aktivnosti previše za vas, onda sa egzotičnim koktelom u ruci, posetite jednu od brojnih predivnih peščanih plaža, i utonite u miran san, koji će vas odvesti daleko od svih vaših obaveza, problema i razmišljanja. 

Luxury Experience