Zemlja različitosti - Malezija

Više slika

Više slika

Malezija - zemlja tri naroda, tri civilizacije, tri vere, spojenih na prostoru od severne granice s Tajlandom do ostrva Borneo, koje deli s Indonezijom.

Ovo multikulturalno poluostrvo ima uticaje Malajaca, Kineza i Indijaca, dok je Borneo deo zemlje u kom se nalaze divlje džungle pune orangutana, granitnih stena i udaljenih plemena. Kroz ove regije se naziru varijeteti mikrokosmosa, od onih koji su visoko razvijeni poput Kuala Lumpura, do onih sa usamljenim kućicama poput sela Sarawak.

Malezija se proteže od južne Azije prema Indoneziji i Australiji. Veći deo poluostrva prekriven je gustim džunglama, posebno planinski slabo naseljeni deo. Na zapadnoj strani te zemlje nalazi se plodna zemlja koja se proteže do mora, dok je istočna nešto više nalik na stepu, sa svojim predvnim peščanim plažama. Malezija je skoro proslavila 50 godina postojanja, a glavna formula koja Malajce, Kineze i Indijce drži na okupu u federaciji 13 država i tri federalne teritorije i sa više od 27 miliona stanovnika stara je koliko i svet - ekonomski interes.

Ova zemlja, koja je prema turističkoj posećenosti nedavno bila svrstana u top 15 destinacija u svetu, svojevremeno je bila deo engleske kolonije, da bi se 1963. godine izborila za nezavisnost. Deo engleske kulture Malajci su zadržali i danas, te većina stanovništva izuzetno dobro govori engleski jezik.Jedna od specifičnosti Malezije su taksiji na ljudski pogon. Reč je robusnom biciklu-kočiji, koji vozi vozač, kočijaš, dok vi sedite zavaljeni u udobni slamnati naslon. Sama vožnja je svojevrsna turistička atrakcija, pa je predviđena kao taksi tura, uz mogućnost razgledanja okoline i znamenitosti.

Kada je reč o klimi Malezije, treba naglasiti da vlada ogromna vlaga, a temperatura se konstantno kreće oko 35 stepeni Celzijusa, što isparavanja čini još većim.

Za Maleziju se može reći da je svojevrstan spoj starog i novog. Vozeći se glavnim gradom, Kuala Lumpurom, videćete oronule kineske ulice i futurističke zgrade, nalik onima iz filmova o naučnoj fantastici. Jedna od njih je simbol Malezije, "KL twin towers", zgrada "Blizanci", ovjekovečena u filmu o slavnom Džejmsu Bondu. Još jedna zanimljiva atrakcija je i toranj, repetitor, koji je zauzeo četvrto mesto u svetu po svojoj visini, a koji je viši od 400 metara. Ono što je još zanimljivo za Maleziju je činjenica da različite kulture, rase i religije žive u miru na jednom teritorijalnom okruženju. Gotovo svakidašnji prizor su plaže na kojima šetaju dame u oskudnim bikinijima, tik pored pokrivenih dama, prema islamskim propisima, koje često nose i veo preko lica.

Kada govorimo o hrani, Malezija nudi jedan od najboljih kuhinjskih asortmana sveta. Počevši od kinesko-malajske kuhinje, do indijskih karija i bifea, malajska hrana zaseniće gotovo svaki vid zapadnjačkih uticaja. Ipak, lepota njihove kuhinje je u samoj fuziji ukusa brojnih zemalja i nacionalnosti.

Jedna od specifičnosti Malezije je i građevina pod zaštitom UNESCO-a poznata kao "Plava kuća", koja je svojevremeno jedina preživela napad osvajača.

Luxury Experience