Zašto morate posetiti Korziku makar jednom?

Više slika

Više slika

Prelepa ostrvska oaza na jugoistočnoj obali Francuske, Korzika, pleni pažnju putnika svojim magičnim plažama, uvalama, idiličnim snežnim planinskim vrhovima i bogatom kulturom.

Burna prošlost ovog mediteranskog ostrva kojim su vladali Rimljani, Italijani, a potom Francuzi, je ostavila na ostrvu neverovatno lepe tragove. Pogotovo kada je arhitektura u pitanju. Ostrvo predivne arhitekture često je bilo zbog svoje strateške važnosti u Sredozemlju na meti oružanih sukoba Francuske i Italije.

Jedan od primera je Đirolate, grad koji se nalazi severo-zapadno od Porta, gde možete posetiti đenovljansku tvrđavu koja se nalazi na mestu kao sa razglednice, jer gleda na savršeno tirkizno more i zaliv. Grad država Đenova je dominirao Korzikom vekovima, dok nije 1768. ustupio ostrvo Francuskoj, kako bi otplatila dug. Ovaj jedinstveni grad je dostupan za razgledanje jer se nalazi na samo 22 km udaljenosti od Porta, a za one koji vole vožnju brodom, do njega možete stići iz Porta ili mesta Kalvi.

U severnom regionu ostrva nalazi se grad umetnosti i istorije, Bastia. Ovde ćete naći barokne kapele i crkve koje datiraju iz 15. veka, zajedno sa još 3 đenovljanske kule iz 16. veka.

Spuštajući se dalje ka jugu ostrva, nailazite na Bonifaćo, mesto koje ima neke od najlepših plaža na Korzici. Ono što ovo ostrvo čini magičnim, je to što je priroda gotovo netaknuta i predstavlja savršeno mesto za izlete, kao i za vožnje brodićima koji će vas odvesti do nestvarnih uvala. Raspon aktivnosti na Korzici proteže se od planinarskih i pešačkih tura, do nautičkih aktivnosti i dosta sportova na vodi, a za one koji vole malo više da uživaju i da se izležavaju, tu su hoteli na samoj obali uz plaže, gde mogu uživati u dobroj hrani i dobrim vinima.

Mesta koja obavezno morate posetiti:

  • Bastija, Kalvi, Korte, Bonifaćo, Filitoza i Palađio, Porto Vekijo i Ajačo.
  • Jedinstvene stvari koje morate uraditi na Korzici
  • Divite se jahtama u Sent Florentu
  • Posetite mlin u kojem se proizvodi maslinovo ulje - Sta Lucie de Tallano
  • Uživajte u termalnim izvorima u Baraci
  • Obiđite brodom okolna ostvra Laveci
  • Probajte vina vinarija Auberge du Coucou i Calenzana i oduševićete se
  • Izležavajte se na plaži u Palombađiji, poznatoj po najlepšim plažama u regiji
  • Obiđite pijacu u mestu Portićio

Korzika –Osećaj spokoja

Svako ko dolazi iz modernog i velikog grada će se osećati na Korzici kao da je napravio korak unazad – jer ovde kao da je vreme stalo ili se na ovom ostrvu sve kreće sporijim tempom, a iza svakog ugla je predivan pejzaž prirodne lepote. Čak i vazduh, kao da je naparfemisan bujnim cvetanjem pupoljaka, pomešan sa svežim povetarcem i morskim vetrovima.

Kažu da je svakome ko dolazi iz grada potrebno samo dan ili dva da se stopi sa ovom atmosferom i uklopi u ritam koji diktira samo ostrvo. Ne treba vam mnogo da se naviknete da uživate u obedovanju koje traje po 3 sata, da uživate u šetnji kroz uske neobične ulice diveći se beskrajno plavom moru… Jednom kada osetite i doživite sve ovo, teško vam je da se vratite u svakodnevicu. Ovde i vozovi kao da se sporije kreću, a i u ispijanju kafe se duže uživa. Zajedno sa tim sporijim pristupom životu, dolazi radost za uživanjem u okolini. Posebno za uživanjem u hrani koja je gotovo centralno mesto događanja u skoro svim društvenim aktivnostima.

Korzikanci su veoma ozbiljni kada je u pitanju njihova kuhinja i to s pravom. Većina gradskih restorana služi uglavnom lokalne sveže obroke, koji uključuju teletinu, jagnjetinu, divlju svinju, ribe i jastoga, u pratnji sa dobro poznatim italijanskih testeninama u kombinaciji sa divljim pečurkama i naravno, dugom kesten tradicijom u svim oblicima, kao i konzumacijom korzikanskog vina.

Jela su velikodušna pa ponesite apetit sa sobom ako nameravate da posetite Korziku! I da, pripremite se za mnoge vrste mesa, a posebno specijalitet charcuterie – jelo od mesa divljeg vepra. Korzikanci se hvale da proizvode najbolji charcuterie na svetu, a s obzirom na to da imaju dugu istoriju u tome, onda i ne čudi što su tako prepotentni kada je ovaj specijalitet u pitanju.

Kada je uticaj italijanske i francuske kulture toliko jak, ne možete a da nemate odlično i kvalitetno vino, pa je logično što se na Korzici pije vino u velikim količinama! Korzikanci služe vino skoro uz svaki obrok sa naglaskom na crveno i roze jer su ovde popularnija, nego bela vina. Jedan od najpoznatijih aperitiva je korzikanski muskat. Slatko desertno vino koje je savršeno da uz njega dokrajčite jako ukusan obrok lokalnih mesa i sireva.

Kako da stignete na Korziku

Najbolji način da otputujete na Korziku je avionom ili trajektom. Većina putnika na Korziku stiže avionom. Postoje 4 aerodroma koja su smeštena u mestima - Kalvi, Bastija, Ajačio i Figari. Javni prevoz na ostrvu takođe dobro funkcioniše, ali možda je ipak najbolje da za razgledanje iznajmite automobil. Taksi je poprilično skup i cene variraju, tako da će vas vožnja iz Kalvija do nekog odredišta koštati oko 15 eura dok iz Figarija ta vožnja košta oko 35 eura. Među gradovima Kalvi i Bastija saobraća voz koji se zove “Tinecellu.” Vožnja nije skupa i komplet od 6 karata košta oko 7.50 eura. Najlepše prizore okoline pomatraćete iz voza na relaciji Korto - Bokonjano. Na ovoj trasi, videćete jednu od glavnih lokalnih atrakcija, Vecchio Viaduct, koji je konstruisao čuveni Gustav Ajfel, poznat po konstrukciji Ajfelovog tornja u Parizu i Statui slobode u Njujorku.

Putevi su u dobrom stanju, ali imajte u vidu da ćete često voziti uskim uličicama koje su postavljene pod nezgodnim uglovima, tako da je najbolje da iznajmite neki manji automobil. Lokalno stanovništvo je veoma ljubazno i prijatno raspoloženo prema turistima, tako da će vam pomoći u vezi sa bilo kakvim savetom ili pitanjem.

Najbolje doba godine za putovanje na Korziku

Jedna od najboljih karakteristika i prednosti života na Korzici je vreme. Smeštena između Ligurijskog i Tirentskog mora ima idealnu klimu sa toplim vetrovima i svežim vazduhom. Posebno u proleće kada su temperature najprijatnije za većinu putnika, jer su u proseku oko 20 ° C do 24 stepeni Celzijusa. Očekujte mnogo svetlih živih boja svih vrsta cveća kojeg ima u izobilju. Mirisi Korzike stalno vraćaju ljude u zagrljaj ovog mediteranskog ostrva.

Tokom letnjih meseci temperatura raste i u proseku je oko 27 stepeni (jul i avgust). Ovo je sjajna prilika da odete i na planinarenje, jer je na uzvišenjima hladnije. U suprotnom, to je definitivno vreme za plažu i uživanje kraj mora.

Tokom jeseni, temperatura pada do 10 stepeni i cvetovi menjaju boju u rustično crvenu i narandžastu. Još uvek je dovoljno toplo pa ponekad možete uživati i na plaži, posebno u južnim regionima. Još jedan bonus za ljubitelje kulinarstva su sveži šampinjoni koji se pojavljuju u tom periodu.

Da li ste znali?

Da su planinske regije Korzike nadaleko poznate po proizvodnji kozjeg i ovčijeg sira.

Morate obavezno probati: brocciu(sir slican ricotta siru), tomme de brebis (ovčiji sir), tomee de chevre (kozji sir) kao i fromage piquant(pikantni sir veoma jakog ukusa).

I za kraj...

Verovatno najslavnija ličnost koja je sa ovog magičnog ostrva, jeste Napoleon Bonaparta koji je rođen na Korzici, tačnije u gradu Ajačio.

Luxury Experience