Zašto je Madrid nova evropska luksuzna destinacija?

Španska prestonica predstavlja mnogo novina u pogledu luksuza.

Luksuz se može definisati na hiljadu i jedan način. Ipak, posetioci se slažu da je to sinonim za visok kvalitet i po ovom pitanju, Madrid je idealna destinacija koja brine o svojim posetiocima i stalno se obnavlja kako bi se stvorilo jedinstveno iskustvo. Njegova kultura, način života, 3.000 sunčanih sati godišnje, gastronomska i hotelska ponuda čine špansku prestonicu izuzetnom destinacijom.

Prestižni hoteli

Dolazak Four Seasons hotela 2020. bio je prava radost za turistički sektor glavnog grada. Smešten u bivšoj zgradi osiguravajuće kompanije La Equitativa sagrađenoj 1887. godine sa pogledom na Puerta del Sol, hotel je jedan od najluksuznijih u prestonici. Isto tako, ponovno otvaranje Mandarin Oriental Ritz hotela, Rosewood Villa Magna i Santo Mauro Autograph Collection omogućavaju dobrodošlicu vrhunskoj i zahtevnoj klijenteli.

U 2022. drugi prestižni hotelski objekti će ojačati ovu ponudu. Konkretno, hotel The Madrid Edition grupe Marriot International će ponuditi 200 soba i apartmana sa inovativnim dizajnom, kao i pet tačaka restauracije, uključujući ekskluzivni restoran, koktel bar, Sky Bar i krovnu terasu, kao i otvoreni bazen, najsavremeniji fitnes i spa centar.

Najbolji restorani

Gastronomija u Madridu za mnoge predstavlja „luxe par excellence.“ Restorani sa vekovnom istorijom nude tradicionalna, ali i moderna jela koja su napravljena od najboljih domaćih proizvoda. San Miguel, San Anton, Vallehermoso ili Botin, osnovan 1725. godine koji se smatra najstarijim restoranom na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda, predstavljaju merila madridske gastronomije, dok 21 restoran sa Mišelinovom zvezdicom čine Madrid rajem za najizvrsnija nepca.

Mnogi novi objekti su nedavno dobili prestižna priznanja, među njima, restoran-butik Smoked Room u režiji prestižnog kuvara Danija Garsije koji se nalazi u hotelu Hyatt Regenci Hesperia i ima dve Michelin zvezdice. Quimbaya je prvi restoran sa kolumbijskim ukusima u Madridu koji ima jednu zvezdu, a vodi ga kuvar Edvin Rodrigez. Konačno, restoran Coque, koji vodi kuvar sa dve zvezdice Mario Sandoval, dobio je zelenu zvezdicu za svoju posvećenost održivom razvoju.

Sjajan šoping

Madrid je takođe idealna destinacija za ljubitelje dobrog šopinga. Za svakoga ima ponešto: za one koji vole ručno rađenu odeću, za ljubitelje luksuznih brendova i multibrend prodavnica, za lovce na vintage blago, ljubitelje pijaca na otvorenom ili najnovijih trendova...

Mnoge vekovima stare ustanove nastavljaju da proizvode ručno izrađene proizvode koristeći najprirodnije materijale, koji se mogu naći samo u španskoj prestonici. Među njima, Capas Sesena je 1901. počeo da pravi tradicionalnu špansku odeću koju su nosile poznate ličnosti poput Pikasa i Hemingveja. Sa svoje strane, Guitarras Ramirez pravi popularne muzičke instrumente od 1882. godine čija peta generacija potomaka nastavlja tradiciju. Danas ove veštine opstaju i ponovo su osmišljene da bi ostale u skladu sa vremenom. Tako mlade zanatlije poput Havijera Medine koji pravi ekološke trofeje od materijala kao što je bambus ili Andresa Galarda, koji dizajnira unikatne ogrlice i narukvice u svojoj radnji-radionici u Bario de Las Letras, čine Madrid gradom u kome se izražava kreativnost. 

Velika novina je Galeria Canalejas. To je avangardni prostor od 15.000 kvadratnih metara na samo nekoliko koraka od centralnog Puerta del Sol, dom nekih od najprestižnijih svetskih brendova mode, finog nakita i dodataka. Tu su se nastanili Hermes i Cartier, kao i desetak restorana koji stvaraju spektakularnu scenu hrane.

Šetnje između prirode i kulture

Pored izvanredne gastronomske i komercijalne ponude, Madrid kombinuje prirodu i kulturu. U julu 2021. Paseo del Prado i Buen Retiro su proglašeni za UNESCO-vu svetsku baštinu u kategoriji Pejzaž umetnosti i nauke. Ovo je izuzetna urbana sredina u kojoj se kultura, nauka i priroda spajaju od sredine 16. veka. Paseo del Prado jedan od najvećih bulevara u Madridu je prvo urbano šetalište sa drvoredima u Evropi, koje okuplja Madridski umetnički centri, odnosno Muzej Prado, Nacionalni Muzej Tisen-Bornemisa i Nacionalni muzej i umetnički centar kraljice Sofije, ali i druge istorijske i arhitektonske dragulje kao što su Kraljevska botanička bašta, Kraljevska španska akademija jezika, Nacionalni muzej dekorativne umetnosti, Kraljevska astronomska opservatorija, Puerta de Alcala i fontane Cibeles i Neptun. Park El Retiro ima 125 hektara i više od 15.000 stabala i deluje kao jedno od zelenih pluća Madrida. Ovo je takođe idealno mesto za uživanje u kulturi, slobodnom vremenu i sportu.

Plaza de Espana - nova turistička atrakcija

Kao deo strategije da se španska prestonica transformiše u luksuznu destinaciju, Plaza de Espana je potpuno redizajnirana. Tako je stvoreno 70.000 kvadratnih metara za pešake, što omogućava da se hoda u zonama bez saobraćaja između ovog amblematičnog trga i Kraljevske palate, katedrale Almudena i Debodovog hrama, a da se ne primeti ni jedan automobil. Pored toga, zasađeno je 1.100 stabala koja doprinose da Madrid postane zeleniji grad i povezana su sa spektakularnim zelenim površinama kao što su Sabatini Gardens, Casa de Campo, Campo del Moro, Madrid Rio i Parkue del Vest. Remodeliranjem ovog područja otkriveni su i vredni arheološki ostaci, kao što su dva sprata Palacio de Godoj, podupirači stare kraljevske štale i ostaci „camino de ronda“ stare kasarne San Gil.

Zbog svog jedinstvenog načina života, luksuznih hotela, kulturnog i istorijskog nasleđa,  komercijalne ponude ekskluzivnih i zanatskih brendova i svojih idiličnih prostora za šetnju na otvorenom, Madrid je postao nova evropska luksuzna destinacija koju vredi posetiti.