Zagonetno ostrvo u Hrvatskoj izgleda kao džinovski otisak prsta u moru

Kreativna snaga prirode ponekad može da nas oduševi, a o tome svedoči veoma neobično i neverovatno zanimljivo ostrvo Baljenac.

Poznato i kao Bavljenac, maleno ostrvo koje se nalazi u šibenskom arhipelagu pripada Republici Hrvatskoj. Fascinantno je kako je ovo malo ostrvo dobilo nadimak „ostrvo otiska prsta“. Čitavo kopno je prekriveno nizom zidova od suvog kamena. U kombinaciji sa kružnim oblikom teritorije, staze kamenih zidova daju ostrvu jedinstven izgled, koji podseća na ljudski otisak prsta kad se gleda odozgo.

Da bi uzgajali hranu i pravili vino, lokalno stanovništvo izgradilo je složeni kompleks kamenih zidova kako bi sprečilo da elementi ispare iz dragocene zemlje. Na samo 14 hektara, ima skoro 24 kilometra zidova koji su izgrađeni ručno pre 200 godina.

Kada se posmatra odozgo, ovo ostrvo izgleda identično kao džinovski ljudski otisak prsta u moru. Ova istorija i enigma privlači brojne turiste, što zabrinjava lokalnu zajednicu. Zbog suvih zidova je ostrvo na Uneskovoj probnoj listi da bi se stavilo na Listu kulturnog nasleđa. Hrvatska vlada ozbiljno pregovara sa Uneskom da ostrvo uvrsti na svoju listu svetske baštine, jer se nadaju da će ono jednog dana biti „otisak prsta“ na globalnom spektru. 

Luxury Experience