Venecija "se davi" u turizmu - Više turista nego stanovnika

Venecija će ove godine dočekati rekordan broj turista, a istovremeno će se broj stalnih stanovnika dramatično smanjiti.

Nema sumnje da je Venecija jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Evropi. Ova činjenica, međutim, izgleda ne raduje sve, posebno stanovnike grada, koji su, naime, hladnokrvno primili vest da će grad ove godine dočekati rekordan broj posetilaca.

Prema podacima, broj turista koji će ove godine putovati u grad na kanalima je bez presedana. Problem je, međutim, što istovremeno drastično opada broj stalnih stanovnika. Prošle godine, prvi put u tri veka, stanovništvo Venecije palo je ispod 50.000.

Nedavno je novo istraživanje pokazalo da je septembar prvi mesec u kojem je broj kreveta u hotelima i kratkoročnim iznajmljivanjem veći od broja ljudi koji žive u Veneciji.

Venecija je oduvek bila dobro posećena od strane turista, posebno tokom leta. Ali broj se povećao poslednjih godina i meštani sada naglašavaju da je grad na prelomnoj tački. Preduzeća koja su nekada služila stanovnicima zatvorena su, ustupajući mesto prodavnicama suvenira i restoranima koji služe turistima, dok je broj klinika i bolnica sve manji što primorava stanovnike da putuju u kontinentalnu Italiju na lečenje.

Venecija je već preduzela mere za borbu protiv prekomernog turizma, uključujući zabranu velikih brodova za krstarenje da prilaze centralnim ostrvima. Konačno, sledeće godine Venecija će dnevnim posetiocima naplaćivati 5 evra, tokom špica turističke sezone. Međutim, meštani veruju da te mere nisu dovoljne, opisujući ovo rešenje kao "hanzaplast" za problem.

Lokalno stanovništvo želi da se stopira iznajmljivanje vila na platformama kao što je Airbnb i ograniči izgradnja novih hotela.

Dok čekaju da gradske vlasti nešto preduzmu, čini se da su meštani uzeli stvari u svoje ruke, uglavnom pokušavajući da upoznaju ljude sa problemom. „Bojim se da je malo nade za spas Venecije“, rekao je stanovnik Lorenco Kalveli za novine, „ali to ne znači da se nećemo boriti svaki dan“.

Luxury Experience