VARŠAVA - GRAD FENIKS

Poljska je država sa veoma dugom i bogatom istorijom, na njenoj teritoriji pronađeni su ostaci najstarijih slovenskih plemena...

Ime Poljska prvi put pominje se sredinom jedanaestog veka, a potiče od slovenskog plemena Polanie, koje se tokom petog veka naselilo između reka Odra i Visla. Ovo je država koju poslednjih godina posećuje sve veći broj turista iz celog sveta,pošto ona svojim posetiocima nudi brojne sadržaje koji čine da odmor u ovoj predivnoj zemlji bude nezaboravan.

Varšava je glavni i najveći grad Repubilke Poljska, koji se nalazi se u središnjem delu države, i središte je Mazovijeckog vojvodstva. Ovaj predivni grad leži na reci Visla, a prostire se na površini od 517 kvadratnih kilometara. U njoj živi oko 1 700 000 stanovnika, a Varšava je politički, ekonomski, kulturni, i naučni centar Poljske.

Varšava je jedan od gradova sa najtragičnijom istorijom u svetu. Više puta je osvajana i rušena do temelja, a njeno stanovništvo je prolazilo kroz jezive strahote. Zbog toga se Varšava neretko naziva „ Gradom feniksom “, koji se uvek iznova izdiže iz pepela. Prvi put pominje u trinaestom veku, a status grada dobila je 1334. godine. Do 1596. bila je središte Mazovjeckog vojvodstva, a od tada postaje prestonica Poljske. Najveće zasluge za to ima tadašnji kralj Sigismund, koji je prestonicu preneo iz Krakova.

Grad su tokom 1655 -56 opsedale Švedska i Pruska, i time započinje tragična sudbina Varšave. Rusi su 1794. godine izvršili kaznenu ekspediciju protiv građana Varšave koji su se pobunili protiv vlasti osvajača, i pritom su opustošili grad i pobili veliki deo stanovništva. Grad je nakon podele pripao Pruskoj, da bi ga tokom svoje vladavine držao i Napoleon. Nakon Bečkog kongresa 1815. Varšava je pripala Rusiji, a u njoj je 1918. godine proglašena nezavisnost Poljske. Nemci su tokom Drugog svetskog rata potpuno razorili Varšavu, a njeno jevrejsko stanovništvo prislino odveli u koncentracione logore.

Tokom 1943. izbio je ustanak koji je trajao 63 dana, a tokom koga je ubijeno preko 250 000 stanovnika. Već sledeće godine izbio je novi ustanak, poznat kao ustanak Armije Krajova. Trajao je od avgusta do oktobra, i propao je nakon što je Sovjetski Savez ustanicima svesno uskratio pomoć koju su oni očekivali. Nakon rata došlo je do potpune obnove Varšave, i to po arhitektonskim planovima od pre rata.

Istorijski centar grada se od 1980. godine nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine.Varšava je evropskoj i svetskoj civilizaciji dala veliki doprinos u vidu poznatih ličnosti iz sfera nauke, politike, kao i umetnosti. Ovo je danas jedan od najrazvijenijih gradove Evrope. Varšava je veoma popularna turistička destinacija na mapi Poljske, sa brojnim kulturno – istorijskim i drugim gradskim znamenitostima.

Odmor na ovoj destinaciji možete da rezervišete preko Top Travel Centra. 

Za sve informacije pozovite  +381 11 30 20 200.


Luxury Experience