Ubud – zeleni dragulj Indonezije

Više slika

Više slika

Indonežanska kulturna prestonica, dom majmuna rakojeda i prvoklasna turistička destinacija za sve ljubitelje luksuza...

Ubud je mesto na indonežanskom ostvu Bali u okrugu Ubud, smešteno među pirinčanim poljima i strmim ravnicama. Zamišljen kao centar umetnosti i kulture, razvio je veliku turističku industriju. Smešten u hladnim planinama, samo jedan sat vožnje severno od aerodroma, ovaj tradicionalni gradić je dom jedne od kraljevskih porodica Balija.

Sam grad ima oko 30.000 stanovnika, dok ga 13 naselja okružuju. Područje oko grada sastoji se od malih uzgajališta pirinča i guste šume. Dobio je ime od balinežanske reči ubad (medikament), jer je poznat po uzgajanju lekovitog bilja. Procvat kulture ovog grada desio se 30-ih godina prošlog veka, kada je kraljevska porodica ohrabrila strane slikare da dođu i podučavaju Balineze umetnosti. Do sredine 20. veka, Ubud je postao središte kulture ovog indonežanskog ostrva.

Grad je bogat muzejima, kao što su Blanko renesansni muzej, Puri Lukisan muzej, Neka muzej umetnosti i Agung Rai muzej. U blizini je i muzej Rudana u Peliatanu. Centralni deo svake svečanosti u ovom gradu predstavlja Tek Tok tradicionalni ples koji se izvodi u pratnji reči – tek tok, uz različite kombinacije pokreta tela i druge zvukove.

Majmuni su posebno poštovane životinje u Ubudu. Na obroncima grada postoji sveta šuma majmuna, u kojoj se nalazi Padangtegal veliki hram smrti, hinduistički hram u kome živi oko 340 makaka, majmuna rakojeda.

Bilo da se radi o ljubiteljima umetnosti ili avanturistima u potrazi za novom turističkom destinacijom, Ubud ima da ponudi mnogo toga za svačiji ukus. Uz prijateljsku napomenu – nemojte se zamerati majmunima.

Luxury Experience