Trojena: Skijalište u pustinji Saudijske Arabije moglo bi da bude domaćin Zimskih olimpijskih igara 2030.

Trojena, futuristički skijaški centar usred saudijske pustinje mogao bi biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2030.

Projekat vredan bilion dolara, već je zvanično preuzeo ulogu domaćina Zimskih azijskih igara 2029. Čini se da se vizija princa Saudijske Arabije, Mohameda Bin Salmana Al Sauda, isplati. Prema nedavnim izveštajima, Zimske olimpijske igre 2030. možda će biti održane u Trojeni, futurističkom skijalištu usred pustinje! Kolosalno skijalište će takođe imati veštačko jezero veličine 3,2 km, puno veštačkog snega i ogromno šoping selo unutar planine.

Ambiciozni projekat od bilion dolara prestolonaslednika Saudijske Arabije deo je grada Neoma. Trojena je jedinstveni deo ukupnog razvoja četiri „Faraonska“ projekta (projekat Neom uključuje i Line, Oxagon i Sindalah), a ima za cilj da posetiocima pruži radost skijanja na otvorenom i avanturističkih sportova tokom cele godine.

Odmaralište, koje bi trebalo da bude otvoreno 2026. godine, prostire se na površini od 60.000 kvadratnih metara i zvanično je dobilo dozvolu da bude domaćin Zimskih azijskih igara 2029. godine. Ovo je izazvalo glasine da će Trojena vrlo verovatno biti i domaćin Zimskih olimpijskih igara 2030. godine, pošto se čini da malo gradova trenutno ima sredstva i infrastrukturu da ugosti događaj.

Neom Trojena je 33 puta veća od Njujorka i obuhvata šest oblasti: Explore, Discover, Gateway, Valley, Relax i Fun. Kao što im samo ime govori, svaki od njih će biti posvećen određenim aktivnostima u kojima će posetioci uživati u zavisnosti od raspoloženja.

Drugi deo pod nazivom The Vault, je komercijalno selo izgrađeno na nivoima, koje će se pokretati primenom najnovijih tehnologija u oblasti održive energije. Neverovatan dizajn Vault dela podržava neke od važnih principa NEOMA, kao što su održivost, očuvanje zemljišta i udaljavanje od svakodnevnih principa izgradnje grada koji zauzima ogromne delove zemlje i oduzima mnogo vremena za putovanje. Uključivaće 450 rezidencija, 1.000 hotelskih soba i prostore za "specijalno gostoprimstvo". Pored 13.000 kvadratnih metara posvećenih restoranima i maloprodaji, tu će biti i digitalni muzej, auditorijum, izložbene sale, ekskluzivni prostori za igre, kao i prostori za učenje.

Prema izvorima, Međunarodni olimpijski komitet sada razmatra odabir stalnih domaćina koji će biti domaćini Igara na principu rotacije, jer izgleda da ne postoji veliko interesovanje novih lokacija za organizaciju skupog događaja.

Naravno, pošto su Saudijska Arabija i ekstravagancija poslednjih godina postali sinonimi, Zimske igre 2030. u pustinjskom skijalištu koje radi tokom cele godine bile bi idealna reklama za ambicije zemlje.

Međutim, dok se Kortina, Italija, priprema za domaćina Zimskih igara 2026, rad na Trojeni napreduje ubrzano tako da održavanje predstojećih Zimskih olimpijskih igara ne zvuči kao scenario naučne fantastike. Treba, međutim, napomenuti da uprkos intenzivnoj gradnji do sada Olimpijskom komitetu nije podnet nijedan zvanični predlog od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Luxury Experience