Biramo za vas - savršene destinacije za predstojeće leto

Više slika

Više slika

Ukoliko još niste odlučili koja će biti vaša omiljena destinacija idućeg leta, mi vam predlažemo neko od brojnih savršenih hrvatskih ostrva...

Dosta puta smo vam predstavljali daleke i egzotične destinacije, pa vam ovog puta donosimo nešto sasvim drugačije. Hrvatska je zemlja u našoj neposrednoj blizini, koja ima pregršt prirodnih lepota i istorijska bogatsva, koja će zaintrigirati svakog njenog turistu. Destinacije u Hrvatskoj variraju od malih ribarskih zaseoka, do priobalnih metropola sa čuvenim mediteranskim šarmom. Bilo da se odlučite za posetu centralnog dela Hrvatske ili neko od njenih brojnih ostrva, dobar provod i uspomene kojih ćete se uvek rado sećati su zagarantovani. Neka od hrvatskih ostrva poznata su kao raj za zaljubljene, koji žele da uživaju u privatnosti i romantičnim večerama i šetnjama po plaži, dok su druga puna atrakcija, pogodnosti i zanimacija savršenih za porodice sa decom. Odluka koju tačno destinaciju u Hrvatskoj da posetite može biti malo teža, kako svako mesto u ovoj zemlji ima svoju individualnu lepotu i šarm, a mi ćemo vam malo olakšati tako što ćemo vam predstaviti pet najboljih hrvatskih ostrva.

1. Korčula

Ostrvo Korčula, ili Crna Korčula, kako su je originalno prvi doseljenici nazvali zbog veoma guste šume, poznata je kao rodno mesto svetski poznatog putnika – Marka Pola. Ovo je mesto koje krije veliki broj legendi, priča i spomenika, na koje nećete naići na drugim mestima. Ukoliko posetite ovo mesto, bićete oduševljeni vekovnim radom majstora kamenorezaca koji su iskrojili jedinstvene oblike arhitekture, savršene za ovaj lokalitet. Korčula je ostrvo mora, sunca, kamena i vina. Njeno stanovništvo se pretežno bavilo vinogradarstvom, tako da danas tamo možete uživati u možda i najboljim pićima u našem okruženju. Svako mesto na ovom ostrvu, kao što su Korčula, Vela Luka, Žrnovo ili Pupnat, ima svoju priču, legendu i unikatni šarm koji već dugo vremena privlači turiste. Specifičan položaj ostrva s puno sunca i mora, bogata tradicija i kulturno nasleđe pogodovali su turističkom razvoju. Brojne pitome uvale, toplo more i sunce, zdrava mediteranska kuhinja, te gostoprimstvo domaćina učinili su da Korčula postane turistički interesantna destinacija.

2. Brač

Ovo je najveće ostrvo u Dalmaciji, i jedno od najvećih u čitavom Jadranskom moru, sa lokacijom između Splita i Hvara. U svetu je Brač postao poznat po belom bračkom kamenu, koji je inače korišćen za izradu nekih od najpoznatijih svetskih građevina, poput Bele Kuće, Parlamenta u Beču i Rajhštaga u Berlinu. Čak su i stari Rimljani znali njegov kvalitet i koristili su ga za izgradnju čitavih gradova, amfiteatara, palata i grobova širom cele Dalmacije. Tokom letnjih meseci, ovo veličanstveno ostrvo ima veoma interesantnu i bogatu turistilkku ponudu, i što se tiče aktivnosti i izbora smeštaja. Na ovom ostrvu postoji toliko varijeteta da je prosto nemoguće da ne pronađete nešto što vama odgovara. Pučišća i Supetar su najveća mesta na Braču. Glavni proizvodi su maslinovo ulje, vino i voće. Jedna od najpoznatijah plaža na Jadranu, plaža Zlatni Rat kod Bola, nalazi se baš na Braču. Na ostrvu Brač pronaćićete sve što vam je potrebno i uživati u nezaboravnom odmoru i netaknutoj prirodi.  Bogata istorija i nasleđe, jedinstvena gastronomija, predivne plaže, kristalno more, smeštaj visokog kvaliteta i ljubaznost lokalnog stanovništva – garantuju vam odmor koji nećete zaboraviti.

3. Hvar

Hvar je jedno od najosunčanijih ostrva na čitavom prostoru Mediterana, a tokom proteklih nekoliko godina, postao omiljena destinacija mnogih turista. Sa lokacijom u centralnoj Dalmaciji, između Brača i Korčule, ostrvo Hvar oko sebe širi miris lavande, koja se tamo tradicionalno uzgaja, u kombinaciji sa mirisom i plavetnilom Jadranskog mora. Okupano suncem, ostrvo Hvar se može nazvati rajskim mestom tokom čitave godine. Sam grad Hvar sadrži brojne istorijske spomenike arhitekture i likovne umetnosti, koji su nepobedivi svedoci o bogatim umetničkim tendencijama i tradicijama ovog ostrva. Kao ostrvo sunca i zričaka, mirisne lavande i palmi, borova, vina i ruzmarina, Hvar je destinacija koja može mnogo toga da ponudi. Tu se nalazi jedno od najstarijih pozorišta u Evropi, Franjvački manastir i još mnogo, mnogo znamenitosti. Prema rečima turista koji su jednom posetili ovo mesto i od tada se uvek tamo vraćaju, Hvar ima fantastičan noćni život tokom leta, odnosno jedan od najboljih na Jadranu. Žurke traju doslovno cele noći, a gosti mogu da posete bezbroj kulturnih dešavanja. Ljubitelji klasične muzike mogu da prisustvuju mnogim muzičkim noćima u Franjevačkom manastiru ili Ilirskim noćima u Katedrali.

4. Mljet

Zaljubljenici u prirodu i istoriju, oni koji vole prošla vremena, tajnovite priče i legende, ljubitelji kristalno čistog mora i ronjenja, netaknute prirode i vrhunske kuhinje, obavezno moraju posetiti Mljet. Ovo je destinacija gde se nalaze krajolici koji se spominju u pričama o Odiseji, te je stoga ovo ostrvo poznato i pod nazivom Odisejevo ostrvo. Junak ove čuvene Homerove priče, nakon brodoloma doplivao je do pećine, gde ga je zarobila nimfa Kalipso, a ta pećina danas se zove Odisejeva pećina.  Ovo ostrvo najveće je u dubrovačkom arhipelagu, a poznato je i kao najšumovitije ostrvo Jadrana. Ovde se može videti jedan jedinstveni prirodni fenomen: usred ostrva nalaze se dva povezana jezera sa morskom vodom, pri čemu se u sredini većeg nalazi ostrvce sa starim benediktinskim Samostanom Svete Marije, što je inače najznačajniji mljetački spomenik. Na Mljetu će vas uz sve spomenuto dočekati i mirisi i ukusi domaće kuhinje: obilje ribe, rakova i školjki, kao i tipični specijaliteti poput hobotnice sušene na dimu. Na kraju, odlične brodske veze s Dubrovnikom i Korčulom samo su dodatan razlog za dolazak na Mljet.

5. Vis

Ovo fenomenalno ostrvo verovatno je najčistiji deo Jadrana, kako je najudaljenije ostrvo od glavnog kopna. Atrakcije Visa su uglavnom prirodne, kao što su kristalno čisto i nezagađeno more, zemlja i vazduh. Na južnoj strani ostrva nalaze se predivne i veoma interesantne pećine i plaže, koje su nastale delovanjem talasa mora. S obzirom na udaljenost od kopna, veći broj ljudi se za Vis odlučuje, u potrazi za mirom i tišinom, izolacijom i plemenitom prirodnom lepotom. Vis je savršena destinacija za zaljubljene, koji žele intimno uživanje na letovanju. Tokom leta, ovo ostrvo dobija novi život, kako se organizuju muzičke večeri, interesantni pecaroški festivali i brojni drugi događaji. Pored toga, ukoliko posetite Vis, očekuje vas i bogata lokalna gastronomija, kao i fenomenalno vino. Ovde se peče i poznata rakija Lozovača, koja se pije u svojstvu leka i kao dodatak ima aromatične biljke. Najpoznatiji specijalitet Visa je pita napravljena od testa sa slanim inćunima i paradajzom. Posle te pite možete se zasladiti kolačima koji se prave od jednostavnog testa i šećera. Vis nudi jedinstvena duga kulinarska iskustva sa više sekvenci, napravljenih isključivo od lokalnih sastojaka. Ukoliko posetite Vis, možete istraživati predivne pejzaže ovog ostrva, saznavati nove stvari  o individualnim vrstama i upoznati se sa svakodnevnim životom meštana.

Luxury Experience