Top 10: najskuplji gradovi sveta

Titula najskupljeg grada na svetu po peti put je pripala istoj destinaciji…

Naravno, u pitanju je Singapur, koga blisko prate Pariz, Cirih i Hong Kong, sudeći po poslednjim istraživanjima. Ovo istražvanje sprovodi se svake druge godine. Ovoga puta, Sidnej je dospeo na desetu poziciju, dok je London nakon više od dve decenije dobio najgoru poziciju, odnosno našao se na tridesetom mestu liste, jer je skoro 30 posto jeftiniji od Pariza.

Sa druge strane, snažniji evro i slabija funta dali su Dablinu da pretekne London, te je on dospeo na devetnaesto mesto. Zbog politike Bregzita i ekonomske nesigurnosti, britanski gradovi su jefiniji nego ikada do sada.

Njujork i Los Anđeles su trinaesti i četrnaesti, a nijedan grad iz Sjedinjenih Država nije se našao u top 10. Tokio takođe nije na top 10 listi zbog trajne niske inflacije, što je neobično ako uzmemo u obzir da je on bio najskuplji grad sveta do 2013.godine, kada su Singapur, Hong Kong (četvrto mesto) i Seul (šesto mesto zajedno sa Ženevom) doživeli procvat.

Na samom dnu liste 10 najskupljih gradova sveta našli su se Nju Delhi, Bukurešt i Alžir, dok je generalno najjeftiniji grad Damask, jer je uništen ratom.

Pogledajte celu top 10 listu: