Stidljiva sestra Sen Tropea

Zaobilaze ga super jahte i ignorišu paparaci, ali mali gradić Sen Maksim koji se nalazi baš preko puta Slavnog Sen Tropea, zaslužuje da bude na radaru.

Ovde su usidrene istorija i provansalska tradicija. U većini slučajeva, letovanje se svodi na invaziju već dobro poznatih mesta koje predlažu turističke agencije, graju koja u špicu postaje nepodnošljiva, i teško pronalaženje mesta čak i za peškir malih dimenzija.

Sigurno svi vi čeznete da bar jednom u životu izbegnete ovakav scenario. Želite mir, tišinu, spokoj, galebove, muziku mora i prizor koji je odmor za dušu i telo, daleko od turističkih žarišta, navaletnnih ugostitelja i bezobrazne dece.

Sen Maksim, zvuči kao turistički kec u rukavu, a ukoliko volite život sa svim slastima koje on nosi, onda će vas ovo seoce na Azurnoj obali oduševiti. Za početak ima više pekara, poslastičarnica i mesara nego nalickani Sen Trope sa svim prestižnim prodavnicama, kozmetičkim salonima i noćnim klubovima. Biće to ljubav na prvi pogled, kada ugledate šarene barke koje krase njegovu luku.

I dok svi odlaze u Sen Trope da bi bili viđeni, onima koji žele da budu “tako blizu al’ tako daleko” od glamura i sjaja predlažemo da odsednu u Sen Maksimu (Sainte Maxime). Sen Maksim je smešten u zalivu Sen Tropea i nalazi se na pet kilometara od njega. Duž Sent Maksima se pruža 10 kilometara peskovitih plaža, nekih većih i javnih, drugih manjih i privatnih.

I dok će vam u Sen Tropeu pogled zaklanjati belina skupocenih kaftana, razmaženih bogatašica, u Sen Maksimu će vas zaslepeti belina peska. Najbolje plaže se nalaze na zapadnom delu obale. Neke od najlepših su Plage de la Nartelle ili Plage Les Eléphants. Čisto more je dovoljan razlog da privuče ljubitelje ronjenja, a poklonici drugih sportova na vodi će takođe uživati.

O tome koliko je on spokojan usred burnog i bučnog života susednih poznatih mesta svedoči i podatak da su mnogi slavni umetnici i pisci upravo najveću inspiraciju pronalazili u ovom slikovitom mestu. U srcu rivijere bogatih, velikih hotela i buržoaskih rezidencija, Sen-Maksim se postepeno preobrazio u elegantno primorsko odmaralište, ispolirano sopstvenim stilom.

Posle Prvog svetskog rata i sa porastom zimskog turizma mnogi, ugledni ljudi su ovde izgradili svoje kuće. Manje glamurozan od mnogih njegovih komšija na Azurnoj obali, ovaj mali grad ima običniji način života koji je manje pogodan za filmske zvezde. Pa čak je i Sveta Maksima po kojoj gradić nosi ime, ćerka grofa Grasea iz devetog veka, odbacila svoje bogatstvo, napustila porodicu i osnovala samostan. Slika u čarobnoj lokalnoj crkvi pokazuje kako Maksima odbija kesu sa zlatnicima.

Izgleda da je gradić očuvao duh zaštitnice po kojoj nosi ime. Otkrijte kaldrmisane ulice starog grada, istražujte građevine art deko stila, posetite umetničke galerije i muzeje, uživajte u vinu i maslinovom ulju. Nasuprot crkvi nalazi se Tour Carrée jedini stvarni istorijski spomenik Sen Maksima utvrđenje izgrađeno 1520. godine za odbranu obale od pirata. Danas je to muzej lokalne istorije. Odmah iza marine nalazi se Promenada Aymeric Simon-Lorière, u senci borova, palmi i kaktusa koja vodi do šljunkovite i peščane plaže. Šetalište uz more ima bezbroj tradicionalnih radnjica, barova i poslastičarnica.

Naša je preporuka da posetite Café Maxime u aveniji Charles de Gaulleis budući da uvek poseduju izdašne i sveže obroke. Ne propustite ni posetu Café de France koji je na istom mestu od 1852. godine, dok je Sen Maksim još uvek bio malo ribarsko selo. Stare fotografije na zidovima svedoče o davno prošlo dobu, a sada na prelepoj terasi ovog kafea možete uživati u divnoj večeri dok slušate džez muzičare.

Le Bistrot de Louis u Colbert ulici je još jedan favorit za preporuku. Njihov trostruki meni kurs vredi svakog evra koji ostavite na ovom mestu bilo da se odlučite za odličnu riblju čorbu, filete deverike ili domaći sladoled od vanile sa čokoladnim prelivom. Tokom letnjih večeri ulice oko trga Place du Marché postaju žive zahvaljujući mnogobrojnim šandovima koji prodaju nakit, slamnate šešire i provasalske sapune od lavande.

Sigurni smo da ćete zapamtiti jutra kada na lokalnoj pijaci kupite komad sira, voće ili tek ulovljene sveže ostrige.

Sen Trope zaista može biti naporan tokom leta. Kao da i toliko godina kasnije svi pokušavaju da ožive mit/sliku pocrnele, zgodne Brižit Bardo sa torbom od rafije usečenom u elegantnu ruku. Samo što je ta slika danas multipliciramna i preforsirana. Horde žena koje kao da operisao isti hirurg defiluju ovim nekada šarmantnim mestom, ogrnute svojim tunikama, odevene u skoro istovetne makrame bikinije. I muškarci imaju svoje uniforme u vidu pastelnih bermuda i supocenih kabrioleta.

I zato, Sen Maksim možda jeste stidljiva sestra Sen Tropea, ali ukoliko malo bolje pogledate shvatićete da je to sestra koja ipak ima malo više stila. Zapravo, osvežavajuće je pronaći tako kul i šik nepretenciozno mesto na Azurnoj obali.

N.V.T.

Foto petite-maison-villas