Stanovnici Venecije žele da njihovi gradski zvaničnici spreče masovni priliv turista

Više slika

Više slika

Ove godine, Venecija očekuje rekordni broj posetilaca, a po svemu sudeći, lokalnom stanovništvu se to nimalo ne dopada...

Dok se može raspravljati o tome da li je Venecija turistička zamka, jedno je sigurno: ona postaje turistički grad.

Ove godine, očekuje se da će broj turista koji posete grad dostići rekordan broj, izvestio je Wall Street Journal u petak, dok istovoremeno, broj stalnih stanovnika opada. Prošle godine, prvi put u tri veka, populacija Venecije pala je ispod 50.000. Najnoviji izveštaj navodi da je septembar prvi mesec ikada kada je broj kreveta u hotelima i kratkoročnim iznajmljivanjima veći od broja ljudi koji žive u Veneciji.

"Pogledajte ovo, izmiče kontroli," rekla je Lidia Fersuoč, rođena Venecijanka, za WSJ. "Postali smo italijanski odgovor na Diznilend."

Venecija se uvek suočavala sa prilivom posetilaca, posebno u vrhuncu letnje sezone. Ali, brojke su u poslednjim godinama porasle, i lokalci sada kažu da je grad na prekretnici. Biznisi koji su nekad služili stanovnicima zatvaraju se u korist prodavnica suvenira i restorana koji privlače putnike, a neke vrste doktora su toliko teške za naći da stanovnici moraju putovati na italijansko kopno radi lečenja.

Da bi se borila protiv prekomernog turizma, Venecija je preduzela korake poput zabrane velikim krstarećim brodovima da se previše približavaju centralnim ostrvima. Ipak, lokalni istraživači kažu da kada veliki brodovi i privatne jahte prolaze kroz lagunu, oni štete gradu – iako se gradsko veće s tim ne slaže. Sledeće godine, Venecija će naplaćivati dnevnim posetiocima 5 evra, ili oko 5,33 dolara, za ulazak u grad tokom vrhunca sezone.

Lokalci smatraju da to nije dovoljno. Jedan od njih je rekao da je ta naplata samo "flaster" za problem. Drugi bi voleli da vide da grad podrži veće mere u korist lokalaca, kao što su ograničenja na kratkoročna iznajmljivanja poput Airbnb-a, podsticaji za vlasnike nekretnina da iznajmljuju Venecijancima, i ograničenje na izgradnju novih hotela.

Dok gradska vlada ne preduzme takve korake, lokalci osećaju da je na njima da svet upoznaju sa njihovim problemima, i da zadrže grad u svojim rukama. "Bojim se da postoji malo nade za spas Venecije," rekao je stanovnik Lorenco Kalveli za novine, "ali to ne znači da se neću boriti svaki dan."

Luxury Experience