Španski grad koji niste planirali da posetite

Više slika

Više slika

Kadiz se smatra najstarijim konstantno naseljenim mestom u Evropi. Sada je pravi antički centar, skoro u potpunosti okružen vodom, i prava je romantična lokacija sa sinusnim ulicama gde talasi Atlantika udaraju u erozivne morske zidove, plaže koje se protežu kilometrima, i predivne riblje restorane gde su krici galebova najlepša muzika.

Kadiz nije visoko na listi mesta koja ljudi rado posećuju u Španiji poput Barselone, Madrida, Sevilje, Granade ili Kordobe, možda upravo zbog toga što se nalazi na jugozapadu zemlje, ali je svakako mesto vredno posete.

To je prelep grad, drevna luka opasana zidinama još sa kraja 15. veka, odakle su kretale ekspedicije za otkrivanje tada nepoznatog sveta. Druga ekspedicija Kristofera Kolumba 1493. godine u Ameriku je krenula upravo iz Kadiza, dok je prva krenula iz Uelve.

Grad je takođe kompaktan i lako se može običi za nekoliko dana. Obala Kadiza pripada delu Costa de la Luz (Obala svetla) i ima brojne sadržaje.

Između Santa Catalina i dvorca San Sebastian pruža se pogled na plažu La Caleta koja je inspirisala neke od najpoznatijih pesnika i muzičara u regionu. Možda čak ovu plažu prepoznate iz filma Džejms Bonda sa Hale Beri u naslovnoj ulozi. Upravo na ovoj plaži, iako u filmu ova lokacija glumi Kubu, snimljena je zavodljiva scena u kojoj zgodna glumica izlazi iz vode.

Krenite u obilazak srednjovekovnog Kadiza i pogledajte sve gradske znamenitosti, uključujući neoklasičnu i baroknu katedralu i njen muzej, rimsko pozorište na području poznato kao Populo, i strukture koje datiraju još iz vremena Feničana.

Šetajte ulicama u istorijskom centru Kadiza, gde će vas obuzeti prava magija grada. U celom Kadizu postoji mnoštvo tržnica koje prodaju sve od orašastih plodova do ručno izrađenih predmeta. Jedan od turističkih favorita je Plaza de las Flores. Ovaj cvetni trg će aktivirati sva vaša čula dok vam arome budu ispunjavale nozdrve, a boje vaše oči! U katedrali u Kadizu ćete biti svedoci izgradnje katedrale u periodu od čak 116 godina.

Stari centar grada je poznat po svom slikovitom šarmu.

Stari Kadiz je opasan dugačkim zidom, koji je podignut početkom 16. veka i još je očuvan. Pažnju posebno privlače njegove visoke i vitke kapije. Najimpresivnije su Landvort Geit i Las Puertas de Tijera, iza kojih se skriva slikoviti šarm drevnog kadiskog jezgra sa uzanim uličicama, senovitim nišama i tajanstvenim prolazima.

U Kadizu ćete probati fantastične specijalitete. Nikako ne propustite hrskave čurose, tortillitas de camarones što su mali škampi posluženi u hrskavoj tortilji ili školjke. Ne zaboravite da ribari iz Kadiza love najbolju tunu, pa ćete ovde uživati u najkvalitetnijoj grilovanoj tuni ili sušiju, dok ćete se u svakom baru poslužiti najboljim tapasima u Španiji.

Ukoliko se dvoumite gde da odsednete, a tragate za luksuzom naša preporuka je hotel Parador de Cadiz koji je smešten na samoj plaž i na 5 minuta hoda od plaže La Caleta, dok je odlična opcija odsedanje u hotelu La Cathedral koji ima pogled na Katedralu, kao i moderne i elgantne sobe.

Kadiz je prelep grad sa jedinstvenim andalužanskim duhom. Uživajte u vremenu i šetajte unaokolo bez karte, slušajući neprolaznu flamenko muziku, posetite tapas barove, jedite, pijte i radite sve ono u čemu uživa i njihovo lokalno stanovništvo.

N.V.T.

Izvor Suitcases and sunsets

Foto getyourguide

Luxury Experience