Skriveni dragulji jugoistočne Evrope

Više slika

Više slika

Na svakom koraku, u trouglu između Jadranskog, Egejskog i Crnog mora, mogu se naći sakrivena mesta koja nude jedinstvenu mešavinu istorije i luksuza.

Poput nestvarnih zemalja iz bajki, svaka vrata ove posebne regije kriju vrednosti i sećanje na neka prošla vremena palata, popločanih uskih ulica, rustičnih eneterijera, burne istorije i živopisne arhitekture. Gledajući zanosne obale Dalmacije, kristalne vode Grčke i Crne Gore ili elitne banje Mađarske, čak i najprobirljiviji će pronaći idealno mesto za odmor i relaksaciju. Još uvek u velikoj meri sakrivene i zaštićene od masovnog turizma, nekoliko lokacija se i dalje mogu smatrati kao jedinstveno očuvani biseri jugoistočne Evrope.

Mađarska – Jezero Balaton

Prema legendi, nomadsko pleme Huna, sa postojbinom u centralnoj Aziji, prilikom velikih pohoda na zapad zaustavili su se baš u Mađarskoj, oduševljeni prostorima koje su ugledali. Oaza od zelenih proplanaka sa izuzetno plodnom zemljom, sa lekovitim rekama i jezerima, sve zajedno je predstavljala nešto najsličnije domovini Huna.

Zatvorena godinama iza “Gvozdene zavese”, Mađarska je proteklih decenija predstavljala pravu misteriju za većinu putnika. Tek poslednjih godina svetu se polako otkriva svo bogatsvo koje ova zemlja krije, poput jezera Balaton, o čijoj lepoti svedoče zapisi još iz vremena starog Rima. Zapadnim delovima zemlje dominiraju barokni zamci čija je vlastela nekada uživala u vrhunskom vinu nakon provedenog relaksirajućeg dana u banji Heviz, izgrađenoj na najvećim termalnim prirodnim izvorima u Evropi.

Grčka – Kastellorizo (Megisti)

Potpuno izdvojeno grčko ostrvo, toliko je udaljeno od “matičnog” kopna, da se na kartama označava u posebnoj rubrici. Kastellorizo ili Megisti, ostrvo je svojom lepotom osvojilo mnoge umetnike, uključujući ikone roka Pink Flojd. Ostrvo svoje italijansko ime dobija u vreme kada su na ostrvu boravili vitezovi Malteškog reda.

Slovenija – Kobarid

Kobarid je mesto ušuškano u Julijske Alpe, nedaleko od granice sa Italijom. Specifični oblici planinske regije nastaju još tokom pleistocenske epohe pre nešto više od 2 miliona godina kada su ledeno doba i topljeni glečeri oblikovali regiju Kobarida u mesto iz legendi. Ledeni planinski vodopadi, formirali su izuzetne predele kojima se može prići samo pešice.

U gradu se može naći fantastična kuhinja, koja se vodi tradicionalnom recepturom. Reka Šoca predstavlja idealan izbor za sve ljubitelje raftinga ili sportskog pecanja, dok za avanturiste postoji opcija paraglajdinga.

Hrvatska – Orebić

Ukoliko se dolazi u Orebić iz pravca mora, otvara se čarobna slika mnogobrojnih usidrenih brodova, jer je grad poznat kao “grad kapetana”. Orebić se nalazi na poluostrvu Pelješcu, nedaleko od Dubrovnika. Grad predstavlja pravi primer tradicionalne arhitekture cele regije, dok neki objekti potiču iz 14.veka. Ceo kraj je poznat po izuzetnim vinogradima, kao i brojnim destinacijama za izlete, poput ostrva Korčule za koju se tvrdi da je mesto gde je rođen čuveni istraživač Marko Polo. Cene nekretnina su u stalnom porastu, dok se za jednu luksuznu vilu na obali, mora izdvojiti više od 1.5 miliona evra.

Crna Gora – Sveti Stefan

Svojom formom podsetiće svetske putnike na ostvro Mont St.Michel u Francuskoj, samo sa više puta boljim vremenskim prilikama, boljim pogledom i komšijama. Sveti Stefan nastaje tokom 15.veka kao trvđava namenjena zaštiti lokalnih porodica Paštrovića. Tokom 1955. godine, poslednji stanari su svoje kuće prepustili za namenu hotela, dok je ceo kompleks u potpunosti redizajniran i pod upraviteljstvom je kompanije Aman Group, dobitnika svetskih priznanja i nagrada u oblasti turizma i usluga.

Ronjenje, plivanje ili plovidba jahtama, samo su neke od aktivnosti koje obala Crne Gore i Sveti Stefan mogu da ponude. Restorani nude savršen izbor za sve sladokusce, mešajući italijansku kuhinju sa lokalnim sastojcima, poput sira, morske hrane, suvog mesa i izuzetnog izbora vina. Iznajmljivanje najluksuznije sobe na Svetom Stefanu može da košta do 5000 evra po danu, dok za kupovinu jedne vile na obali mora teško se pronalazi cena ispod 3 miliona evra.

Luxury Experience