Saudijska Arabija gradi luksuzno skijalište vredno 500 milijardi dolara u pustinji

Saudijska Arabija želi da izgradi ogromno skijalište usred pustinje i ovo nije nikakav koncept,  već su počeli sa izgradnjom.

Očekuje se da će megaprojekat, nazvan Trojena, koštati oko 500 milijardi dolara.

Deo projekta Neom City, Trojena će nuditi skijanje na otvorenom tokom cele godine i avanturističke sportove, a trebalo bi da bude završen 2026. Trojena je zvanično dobila ponudu da bude domaćin Zimskih azijskih igara 2029.

Planinsko utočište za koje se kaže da je 33 puta veće od Njujorka će sadržati skijaško selo, veštačko jezero, ultra-luksuzne vile i Mirror Line. Hajde da bliže pogledamo različite aspekte ovog odmarališta za skijanje i aktivnosti na otvorenom.

Trojena će obuhvatati šest karakterističnih razvojnih okruga

Kakvu god da imate nameru za odmor, Trojena će vam to obezbediti. Sastoji se od šest okruga, a to su Explore, Discover, Gateway, Valley, Relax, and Fun. Posetioci mogu otkriti čuda ove odlične destinacije na osnovu njihovog raspoloženja tokom dana. Zavisnici od adrenalina će potpuno uživati u skijaškom selu sa nizom sportova, ski stazama, planinskim biciklizmom i sportovima na vodi. Prosečna temperatura je oko 10 stepeni Celzijusa hladnija od drugih gradova u Saudijskoj Arabiji, a zimi hladnih 0 stepeni.

Još jedna zona u luksuznom skijalištu zove se Vault, „vertikalno selo“ koje se sastoji od restorana i maloprodajnih objekata za one koji vole da kupuju čak i na planinama.

Relaksacioni okrug će goste upoznati sa velnes i porodičnim odmaralištima svetske klase, uključujući The Bow Hotel. Neom Trojena postavlja nove standarde gostoprimstva sa 25hours i Morgans Original, svojim prvim lifestyle hotelima.

Četiri godišnja doba Trojene, ultimativne destinacije za odmor

Trojena je nazvana celogodišnjom destinacijom na otvorenom za skijanje i avanturističke sportove. Međutim, ovde će zapravo postojati četiri godišnja doba i aktivnosti koje odgovaraju vama i vašoj porodici. Wellness sezona obuhvata wellness samit, alternativnu medicinu i joga retreat koji se održava između septembra i novembra. Zimska sezona nudi skijanje, snoubord, klizanje, zimsku nedelju mode i filmske i muzičke festivale, koji se održavaju od decembra do marta. Sezona avantura je posvećena treningu na velikim visinama i događajima na otvorenom kao što su planinarenje, biciklizam itd. Sezona na jezerima čini se neverovatno prijatnom od maja do septembra, sa festivalima muzike i hrane, sajmovima umetnosti, nedeljom kulture itd.

Trojena će biti domaćin Zimskih azijskih igara 2029.

Smeštena na 50 km od Akabskog zaliva, Trojena je u skladu sa ciljevima Vizije Saudijske Arabije za 2030. Sa završenom Trojenom, Saudijska Arabija će biti prva zemlja na Bliskom istoku kojoj su dodeljene i Zimske azijske igre 2029. To je savršeno mesto ne samo za odmor i posetu, već i za život i rad. Trojena će sadržati više od 3.600 hotelskih soba i 2.200 domova. Deveto izdanje igara biće locirano na najvišem planinskom lancu u Saudijskoj Arabiji i dočekaće učesnike iz preko 32 zemlje.

Očekuje se da će do 2030. privući ogromnih 700.000 posetilaca i doneti 10.000 radnih mesta.  Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman je u izjavi rekao: „TROJENA će redefinisati planinski turizam u svetu stvaranjem mesta zasnovanog na principima ekoturizma, naglašavajući naše napore da očuvamo prirodu i poboljšamo kvalitet života zajednice. To će biti važan dodatak turizmu u regionu, jedinstven primer kako Saudijska Arabija stvara destinacije zasnovane na svojoj geografskoj i ekološkoj raznolikosti.“

Luxury Experience