Saudijska Arabija dobija svoj prvi luksuzni Orient Express vredan 51 milion dolara

Baš kao i kultni Orient Express, Saudijska Arabija će dobiti svoj prvi luksuzni voz koji će putnike odvesti na putovanje od 1.300 km širom kraljevine.

Svima nam je jasno da je Saudijska Arabija destinacija koja je savršena za sve one koji žele da stvore ono što se do danas smatralo nemogućim: od skijališta u srcu pustinje koje će ugostiti čak i Zimske olimpijske igre i linearnog grada od 170 km zvanog The Line, do plutajućih odmarališta koja prkose gravitaciji, i naravno najvišeg nebodera na svetu.

Ono što je izgleda nedostajalo arhitektonskoj viziji prestolonaslednika Emirata Mohameda Bin Salmana Al Sauda bilo je kako se neko može diviti svim ovim natprirodnim strukturama dok putuje u luksuzu koji priliči gostu njegovog kraljevstva.

Ova praznina se sada popunjava dodavanjem luksuznog voza, prvog te vrste na Bliskom Istoku, dodajući još jedan dragulj kruni zemlje.

Kako je najavljeno, Nacionalne železnice Saudijske Arabije (SAR) postigle su sporazum sa italijanskom Arsenal grupom, uz memorandum o saradnji koji su potpisali generalni direktor SAR Bašar Al Malik i predsednik Arsenal grupe Paolo Barleta.

Očekuje se da će luksuzni voz "Dream of the Desert" biti završen 2025. godine. Putovaće od Rijada do Kurajata, odnosno rutom koja će putnicima omogućiti da uživaju u svom sjaju Saudijske Arabije.

Prema budžetu projekta, samo izgradnja voza koštaće 51 milion dolara, što je iznos koji je prilično zanemarljiv u poređenju sa bogatstvom u regionu ili u poređenju sa budžetima drugih projekata koji su trenutno u toku u zemlji.

„Potpisivanje ovog memoranduma o saradnji između SAR i Arsenala će se smatrati prvim korakom ka uvođenju nove ponude na turističkom tržištu: iskustvo putovanja luksuznim vozom“, rekao je glavni savetnik SAR dr Bašar bin Kaled Al Malik.

U povezanom saopštenju, Saudijska novinska agencija je rekla: „Sporazum odražava posvećenost SAR-a promovisanju turizma i kulturnih poslova u Kraljevini i ima za cilj jačanje nacionalnih turističkih ciljeva. Luksuzni voz će posetiocima i stanovnicima Kraljevine ponuditi jedinstvenu priliku da istraže niz turističkih atrakcija u okviru integrisanih usluga luksuznog prevoza.“

Podsetimo, nije prošlo mnogo od predstavljanja još jednog mega projekta princa Mohameda Bin Salmana Al Sauda: To je Mukab, novi ultramoderni grad u obliku kocke, koji će biti 20 puta veći od Empire State Building u Njujorku i očekuje se da će biti završen do 2030. godine.

Luxury Experience