Razlozi koji će vas ubediti da posetite Šri Lanku

Po svemu sudeći, brojni ljudi imaju želju da posete Havaje ili Mauricijus, ali pravi tropski odmor nalazi se na Šri Lanki…

Ova mala ostrvska zemlja nalazi se severno od ekvatora, nadomak jugoistočne obale Indije, a nudi vam neverovatne stvari koje možete videti i osetiti. Možete se opuštati na zlatnim plažama, šetati kroz prašumu, provesti posebne trenutke u divljini sa slonovima, leopardima i drugim životinjama. Možete posetiti brda prekrivena čajem koja će vas omađijati svojom egzotičnom aromom, otkriti istoriju u budističkim ruševinama i uživati u uzbudljivoj gastronomiji, kulturi i tradiciji koje su vekovima stare, kao i u društvu prijateljski nastrojenog lokalnog stanovništva. Zar to sve već sada ne zvuči kao kombinacija za savršeni odmor? U ovom tekstu, pripremili smo vam još nekoliko razloga zbog kojih se Šri Lanka mora naći na vašoj turističkoj listi želja.

Sigiriya šetnja

Ovo se nalazi na vrhu naše liste, ali i na vrhu Šri Lanke takođe. Pogled sa vrha Sigiriye ostavlja bez daha, najblaže rečeno. Ovde možete videti gigantske kamene tvrđave, isklesane u obliku lava koje se izdižu u sred džungle. Nema reči kojima se ovo iskustvo može opisati.

Najveće okupljanje slonova

Slonovi su ikonski simbol Šri Lanke – ne možete ih zaobići na svom putovanju! Minneriya NP je sjajno mesto gde možete uživati u njihovom prisustvu. Od juna do septembra, ovde se odvija takozvano “Okupljanje slonova”, jer tu dolaze svi slonovi iz okoline kako bi pili vodu, okupali se i našli svoj par. Druga mesta u kojima možete videti slonove su Yala nacionalni park, Udawalawe i Pannawala Elephant Sanctuary, gde se možete igrati sa njima.

Tropsko sunce i pesak

Šri Lanka je poznata po svojim peščanim plažama i velikim talasima koji oduševljavaju sve ljubitelje sportova na vodi. Ovde možete uživati u spokojnim zalascima sunca, dok pijuckate svežu kokosovu vodu ili dok pecate sa lokalnim ribarima na štulama.

Budističke ruševine i hramovi

Lutajte po antičkom gradu Polonnaruwa – mestu koje je na listi Unesko Svetskog nasleđa, odakle su kraljevi nekada vladali. Ovde ćete naći Gal Vihare kompleks, koji sadrži četiri vizije Bude isklesane od jednog komada granite. Impresivni Dambulla pećinski kompleks dom je hramu koji je napravljen ispod ogromne stene. Svaka od pećina sadrži statue Bude i slike, zbog čega se smatra muzejem zlatne ere budističke umetnosti u ovom delu sveta.

Čaj u brdima

Šri Lanka ima najbolje plantaže čaja, zahvaljujući hladnijoj klimi u brdovitim delovima i zelenilu koje pokriva najveći deo. Možete odsesti upravo na takvoj nekoj lokaciji i uživati u nekim od najboljih čajeva sveta, posetiti plantaže i saznati mnogo toga o kolonijalnoj prošlosti ove destinacije.

Predivna divljina i nacionalni parkovi

Južni deo Šri Lanke je omiljeno mesto za uživanje Plavih kitova, pri čemu oni neretko dolaze skoro do same obale. Mirissa i Dondra su najbolja mesta za posmatranje kitova, posebno u periodu od januara do aprila.

Šri Lanka je takođe dom kornjačama koje preferiraju jugozapadnu obalu, gde dolaze da polože svoja jaja. Ovde možete saznati mnogo toga o konzervaciji i zaštiti njihovih vrsta, a možda ćete čak imati priliku da vidite kako se izležu bebe kornjače i teturaju prema vodi.

Yala nacionalni park ima najveću gustinu leoparda na svetu, tako da ćete ih prilikom safarija definitivno ugledati. Ovaj park se nalazi u suvoj zoni zemlje, tako da je otvoren tokom čitave godine, a nudi vam brojne aktivnosti kada nije sezona leoparda.

Lokalno stanovništvo i kultura

Lokalci Šri Lanke su veoma topli, prijateljski nastrojeni ljudi, koji posetioce neretko tretiraju kao članove porodice. Oni vole da ugošćavaju goste i učiniće sve što je u njihovoj moći da vam ulepšaju boravak. Oni uvek imaju osmeh na licu i vole svoju zemlju, tradicije i festivale, pa tako od njih možete najviše naučiti o ovoj zemlji.

Budin zub

U samom srcu Šri Lanke, nalazi se grad Kandi, gde možete posetiti Hram Budinog zuba. U pitanju je jedno od najvoljenijih mesta čitave nacije, jer ono sadrži zub Bude, koji je najviše obožavana figura. Zub je smešten u zlatnu kutiju i postoji mnogo priča o njemu, što ovaj hram čini veoma interesantnim i zabavnim.