Provedite nezaboravan vikend u Sorentu

Leto prolazi, ali nemojte se uzrujavati. Tačno je da dolaze jesen i zima, ali još uvek nije došao hladan period godine. Predivni jesenji dani su pred nama, još uvek postoji nada i još uvek možemo da tražimo topla mesta za dane odmora. Postoji mesto koje zadržava letnju vrelinu duže od bilo kog drugog mesta: Sorento.

Sorento je jedan od gradova koji ostaje živahan tokom cele godine, ali je poseban u trenucima između jeseni i zime. Ukoliko planirate kratko putovanje ovde možete provesti nezaboravan vikend.

GDE SPAVATI?

Kada stignete u Sorento, naš savet je da odsednete u La Minervetti, prijatnoj kući na moru, zaista posebnom mestu koje vam pruža najbolji pogled na zaliv. Svi članovi osoblja su veoma ljubazni i uslužni, spremni da vam pruže najbolje savete o ovoj oblasti: ne samo restorane i barove, već i adrese za kupovinu, pa čak i spisak prodavnica u kojima se nalaze mnoge stvari koje vidite u hotelu i koje su dostupne za kupovinu.

Zanimljivost ovog mesta je to što je vlasnik odlučio da svaku sobu opremi na drugačiji način: u sličnom stilu, ali koristeći različita ogledala, lampe, knjige, dizajnerske predmete i antikvitete, prikupljajući ove predmete tokom svojih putovanja.

Ulazni hol je veoma veliki i ima tri lepa prozora koji gledaju na more i Vezuv. Na terasi svakog jutra doručak poslužuju dve ljupke dame koje se trude da bogatim menijem ispune očekivanja svih gostiju. Obično su na meniju mafini i domaće pite, kolači i napuljsko pecivo od badema, žitarice i izbor čajeva širi od onog u Bakingemskoj palati. Ono što će vas oduševiti, uvek, u svakom uglu, su boje, kreativnost i kombinacije. Čak i jednostavan sto za doručak postaje poput slikarske palete.

Terasa je takođe mesto za mini aperitiv koji se služi svaki dan u pet sati, savršen za pauzu pre nego što se uveče vratite u sobu kako biste se divili panorami koja oduzima dah. Svih dvanaest soba su prelepo uređene i gledaju na napuljski zaliv i Marinu Grande, do kojih se može pristupiti sa terase. Hotel je stepeništem povezan sa marinom, gde je jedno od odmarališta rezervisano za goste.

ŠTA DA POSETITE?

Ako želite da istražite okolinu možete otići brodom do Kaprija ili Pozitana ili ostati u Sorentu i otići do veličanstvenog Regina Giovanna, prirodnog bazena među stenama. Ako samo želite da se opustite razgovarajući sa gostima iz celog sveta, možete provesti ceo vikend između hotela i plaže, što vam posebno preporučujemo, jer ćete uveče biti prinuđeni da izađete na večeru i imate mnogo prilika da upoznate Sorento.

Šetnja istorijskim centrom, lavirintom uskih ulica sa puno prodavnica i restorana će vas oduševiti. Ima mnogo toga što možete posetiti: pravi skriveni dragulj je oaza Crkve Svetog Franje iz 14. veka, što je odlično ako želite da sednete u hladovinu i odbranite se od podnevne vrućine. Ako želite da putujete kroz prostor i vreme posetite vilu Agripa Postuma, koja je sada deo Bagni Salvatore. Jesen je najbolje vreme za posetu, jer nema mnogo gužve.  

Na treba propustiti katedralu ili baziliku svetog Antonina u kojoj se čuvaju mošti sveca. Takođe možete provesti opuštajuće popodne u vili Fiorentino, gde se nalaze umetnički eksponati, a tu je i divan park poznat po cveću. Da biste dovršili putovanje, potreban vam je spektakularan zalazak sunca. Evo nekoliko savršenih mesta: uvek prepuna, ali vrlo romantična Vila Comunale ili Terrazza Marinella u Sant’Anjelu, područje pre Sorenta.

GDE JESTI?

Inn Bufalito je moderan bistro, koji, kako mu i samo ime govori, nudi mnoge sorte mocarele, kao i mnoga jela napuljske kuhinje. Obroci su lagani, a kreativnost i ishrana ovde će definitivno poboljšati vaš odmor. Ako je lepo vreme i mesta su dostupna, pokušajte da jedete napolju: mogli biste da ručate ili večerate u jednoj od malih uličica u Sorentu. Probajte Ricotta di bufala i Caprese pitu sa limunom. Inn Bufalito takođe ima svoj butik idealan za gurmanske kupovine pre polaska.

Za klasičnu večeru pored mora možete se odlučiti za Bagni Delfino, gde se ulov dana služi u maloj luci. Pogled iz ovog restorana jednostavno je neprocenjiv, a osoblje jednostavno odlično: čak i usred turističke sezone njegovi članovi ne prestaju biti ljubazni ni na trenutak. Ovo je zaista elegantno mesto i hrana je odlična.

ŠOPING

Ne možete napustiti Sorento, a da ne kupite sapun od limuna i bombone od limončela koje ćete čuvati u frižideru kada se vratite kući. Nisu svi suveniri jestivi: obala je poznata po sandalama i Sangallo kaftanima. Ovde ćete takođe pronaći jednu od prvih prodavnica sa širokim asortimanom odeće i ogrlica od pletenih tkanina. Za nešto zaista posebno, poput slika, kućnog pribora i futurističkih bižuterija, imate Unica Concept Store. Kao što možda već znate, regija Kampanija poznata je po božićnoj tradiciji, pa u Sorentu postoji Božićna radnja otvorena tokom cele godine.