Positano - Kosmopolitski dragulj Italije

Positano je jedna od najimpresivnijih destinacija na italijanskoj obali Amalfija, raj na zemlji koji kombinuje tradicionalni šarm sa kosmopolitskom estetikom.

Ovo malo, ali impresivno selo nudi jedinstveno iskustvo, ostavljajući posetioce očaranim svojom jedinstvenom kombinacijom impresivnih pejzaža i živopisne arhitekture.

Alesan Aboafash | Unsplash

Lokacija i istorija

Positano, izgrađen amfiteatralno, nalazi se na zelenoj steni, sa koje se pruža neverovatan panoramski pogled na Tirensko more. Istina je da ima dugu istoriju koja se gubi u dubini vremena. Područje je bilo naseljeno još od praistorije, ali je njegov pravi razvoj počeo u periodu rimske države. Kasnije, tokom srednjovekovnog perioda, Positano se razvio u važan trgovački centar, privlačeći trgovce iz celog Mediterana. Arhitektura sela odražava uticaje iz različitih perioda. Od srednjovekovnih građevina i uskih ulučica sa kaldrmom, do najmodernijih hotela i restorana, tradicionalni šarm Positana ostavlja neizbrisive slike svakom posetiocu koji odabere ovo mesto za svoj odmor.

Dimitri B | Unsplash

Lepota Positana

Intenzivna vegetacija, visoke i strme stene, amfiteatralno izgrađena naselja i kuće jarkih boja, koje počinju sa padina i završavaju na korak od mora, samo su neki od elemenata koji Positano čine tako posebnim. To je mesto koje poziva posetioca da luta njegovim uskim ulicama sa starim kućama i malim idiličnim baštama i otkriva uglove obale Amalfi. Puni boja, mirisa i ukusa, svi oni čine živu sliku koja odražava kulturu i živost mesta.

Takođe, zalazak sunca u Positanu je doživljaj sam po sebi. Narandžasti i ružičasti tonovi koji oslikavaju nebo na kraju blede u dubokim plavim vodama mora, stvarajući neverovatan prizor koji oduzima dah.

Michela Ampolo | Unsplash

Atrakcije i aktivnosti

Pored svoje impresivne arhitekture i prirodnih lepota, Positano nudi mnoštvo atrakcija i aktivnosti. Jedna od najpoznatijih je katedrala Santa Maria Assunta, zadivljujuća građevina iz 13. veka sa keramičkim pločicama i impresivnim zvonikom. Takođe, Muzej Positana nudi zanimljiv pogled na istoriju mesta, jer su izloženi arheološki nalazi i umetnička dela koja odražavaju kulturu ovog područja tokom vekova.

Alexandra Tran / Unsplash

Tragači za avanturom i ljubitelji prirode mogu da istraže čuveni „Put bogova“ između gradova Agerola i Positano. Usput će moći da se dive zadivljujućim pogledima na obalu Amalfi i Tirensko more i uživaju u prirodnim lepotama ovog područja.

Plaže

Za one koji traže opuštene trenutke, Positano nudi prelepe plaže sa kristalno čistim morem. Plaža Spiaggia Grande je apsolutni centar Positana. Peščana plaža se susreće sa tirkiznom vodom, nudeći idealno mesto za opuštanje i uživanje u zalasku sunca. Druga opcija je plaža Fornillo, dok posetioci mogu iznajmiti čamce i istražiti skrivene obale i pećine u tom području.

Sean Kelley | Unsplash

Lokalna gastronomija

Poseta Positanu ne može biti potpuna bez degustacije lokalne kuhinje. Restorani služe tradicionalna italijanska jela, kao što je čuvena pasta "Linguine allo Scoglio" i druge sveže morske poslastice. Šerbet od limuna najpopularniji je desert u okolini, prodaje se u svim postastičarnicama, služi se u svim restoranima i nudi se na kraju svakog bogatog obroka. Ne zaboravite da probate lokalna vina, koja savršeno prate hranu i nude autentično, italijansko iskustvo.

Reka Fabian | Unsplash

Kako doći do Positana

Do Positana se iz Napulja može doći brodom ili automobilom. Najbliži aerodrom je Međunarodni aerodrom u Napulju, odakle možete uzeti voz ili iznajmiti automobil da stignete do odredišta.

Jordan Steranka | Unsplash

Positano je destinacija koja na jedinstven način kombinuje istoriju, kulturu, prirodu i gastronomiju. To je mesto koje vas prenosi u drugi svet, pun romantike i magije. Bilo da odlučite da šetate njegovim uskim ulicama, uživate na plažama ili u romantičnom zalasku sunca, Positano će vam ukrasti srce i ostaviti vam nezaboravne uspomene.

Luxury Experience