Posetite Rim u septembru

Više slika

Više slika

Možda vam deluje čudno, ali prema mnogobrojnim istraživanjima septembar je najpopularniji mesec za putovanja, pod uslovom da nemate malu decu koja 1. septembra otpočinju novu školsku godinu.

Cene aranžma padaju, a samim tim i vaš krvni pritisak, koji je tokom top sezone skakao do nebesa, zbog nemogućnosti da nađete najpovojniji aranžman koji se uklapa u vaš budžet.

Evo prilike, da se odlučite gde da otputujete, kada osim cena, opadaju i nesnosne vrućine i gužve, a lepote nekog mesta kao da su čekale samo na vas. Predlažemo vam Rim. Večni grad i večiita inspiracija umetnicima.

Rim je grad koji je najbolje otkrivati pešice, zato je tako divan u jesen. Nećete se susretati sa hordama unezverenih turista, iako će ih naravno još uvek biti dosta, ali moći ćete da uživate i u miru obilazite neke od najlepših znamenitosti Rima kao što su  Basilica San Clemente, Galerija Borghese, Zamak Sant Angelo, Rimski Forum, Koloseum, Fontana di Trevi, Španske stepenice, Katakombe, Vila Borghese, Trg Navone… Ovo je jedan od najlepših trgova baroknog Rima, stare rimske umetnosti u punom sjaju. Njega krase fontane i palata sa delima Berninija i Boromina, ali i Karavađovih i Rubensovih slika.

Naravno, tokom boravka u Rimu nezaobilazna je i poseta Vatikanu-najmanjoj državi unutar jedne države. Nezaboravite posetu Sikstinskoj kapeli gde ćete doživeti katarazu posmatrajući dela čuvenog Mikelanđela ili Botičelija. Capela Sistina ili  Sikstina je u izvornom značenju papina kućna kapela u sklopu Vatikanske palate. 

Slikarske dekoracije započete 1481. godine su pretvorile tu rigidnu, gotovo tužno ogoljenu kapelu, u dragocenu pinakoteku italijanskog renesansnog slikarstva 15. i 16. veka. Kupola ove kapele je nešto najlepše što ćete videti u životu, jer na njoj se vidi sva genijalnost velikog Mikelanđela. Julije II., željan novih poduhvata je  zatražio 1508. od mladog Mikelanđela da oslika svod Sikstinske kapele. Taj ogroman rad ostvaren na podlozi nekada obojenoj u plavo sa zlatnim zvezdama započet je 1508., a dovršen 1512., dvadeset i tri godine pre nego što je počeo slikati Poslednji sud.

Objektivne poteškoće usled prostranosti (površini od gotovo 800 m²) i ogoljenosti svodne površine, Mikelanđelo je brilijantno savladao izumom koji otkriva svu složenost njegovog genija.

Bilo da se u Rimu nalazite radi poseti znamenitosti ili ste se odlučili da dođete u šoping Meku, ovde možete uživati u mnogo toga.

Večni grad obuzima svojom energijom i istorijom. “Kada ste u Rimu ponašajte se kao Rimljanin”, kaže jedna izreka. Ubacite novčić u Fontanu di Trevi i poželite da se vratite, kupite nove krpice i šetajte gradom kao doterane Italijanke ili jednostavno kupite kestenje na Španskom trgu, sedite na stepenište i uživajte u lepoti i živosti grada koja se odvija baš tu pred vama.

Dok šetete prestonicom Italije, stičete utisak da ste u muzeju na otvorenom. Rim je remek delo arhitektonskih čuda koji će Vam pružiti  mogućnost da se prošetate kroz vekove i zakoračite u prelepi svetski muzej na otvorenom.

Još ako ste gurman i volite poslastice - na idealnom ste mestu! Paste, pice svih mogućih ukusa, porkerije…Italijanska kuhinja je voljena zbog previše ukusne ali veoma jednostavne hrane. Nastavljajući  tradiciju vekovima stare kulinarske škole  koja se bazira na korišćenju uglavnom jednostavnih sastojaka na kreativan način - Italijani su kreirali kult.

Svaki Rimljanin će se složiti da je najbolji način da zadovoljite s nogu svoj apetit je da pojedete neku picu ali morate probati I Suppli što su pržene kuglice od pirinča  i mocarela sira, koje su pravo kulinarsko savršenstvo. Još jedno famozno italijansko jelo su Fiori di Zucca, što su cvetovi tikvica punjeni mocarelom i inćunima. Pizza je naravno jelo koje ne možete propustiti u Rimu. Ukoliko nemate vremena za odlazak u restoran (što je apsolutni kulinarski greh ) posetite mesto Pizzarium koje se nalazi u ulici Via della Meroa 43. Ovde je slavni kulinar i putnik Antoni Burdejn probao pizzu , ostao oduševljen i odao počast pizza majstoru.

Za prestižan šoping posetite Via dei Condotti, Via Borgognona ili Via Vittori Veneto.Via Vittorio Veneto je jedna od najupečatljivijih ulica u Rimu, a njegova živopisna elegancija je zauvek upisana u filmskom klasiku iz 1960- Federika Felinija- La Dolce Vita.

Što se tiče hotela u Rimu, ponuda je kaledoskop za svačiji ukus, budžet i stil.

Mi vam ipak preporučujemo hotel Hassler Roma gde je slavna Grejs Keli provela svoj medeni mesec i gde ćete se i dan danas susretati sa mnogim poznati ličnostima. Ukoliko novac nije vaša prepreka onda je odlična alternativa Pallazo Fendi u blizini Španskih stepenica.

Šta reći, nego da “Svi putevi vode u Rim”.

Luxury Experience