Posetite prestonicu Paelje

Grad nauke, umetnosti, gastronomije, fudbala, noćnog provoda i prelepih plaža - to je ukratko Valensija.

Izvorni latinski naziv grada za koji su se u prošlosti borili Rimljani, Vizigoti, Muslimani i Hrišćani bio je Valentia, što u prevodu znači “snaga” ili “hrabrost”, a danas predstavlja matriks savremene Španije sa odvažnim dizajnom, arhitekturom i fantastičnom kuhinjom.

Moderna Valensija poznata je po spektakularnom Municipal Parku i futurističkom centru nazvanom “Grad umetnosti i nauke” koji je dizajnirao Santjago Kalatrava.

Kalatrava je stvorio uzbudljivu arhitektonsku vezu između centra grada i Mediterana. Metalna građevina iznad improvizovanog bazena predstavlja u stvari more. “Grad nauke i umetnosti” je svakako najveća turistička atrakcija ovoga grada. Tokom 1957. godine, reka Turija je poplavila Valensiju i nanela ogromne štete.

Budući da ovo nije bio prvi put da Turija preplavi grad, vlasti su odlučile da odobre projekat kojim će se skrenuti tok ove reke. Kao posledica toga, Valensija je dobila deset kilometara zemlje na kojoj su u periodu od 1980. do 2005. godine nikli parkovi, muzeji i drugi kulturni sadržaji.

Valensija je, za razliku od svojih većih rođaka Madrida i Barselone, u čijoj senci godinama skrivala, zadržala autentičan španski način života. Zato je Valensija danas hot destinacija koja uspeva da prati moderne trendove. Sunčani grad sa skoro 320 osunčanih dana, mnogim atrakcijama i mnogim zabavnim opcijama koje čekaju da budu otkrivene.

Šta sve još morate videti u Valensiji?

Najveći okeanografski akvarijum u Evropi sa 110.000 kvadratnih metara i 42 miliona litara vode nalazi se upravo u Valensiji. Izgrađen je u obliku lokvanja i delo je arhitekte Feliksa Kandele.

Svaki objekat predstavlja različita vodena okruženja, uključujući Mediteran, močvaru, umerena i tropska mora, okeane, Antarktik, Arktik, ostrva…
Ovaj akvarijum je dom za više od 500 različitih vrsta riba, uključujući i delfine.

Preko puta Delfinarijuma se nalazi ogroman akvarijum. Kroz laganu šetnju, posetioci mogu posmatrati podzemni svet mora, akvarijume sa meduzama, ribe sa svih kontinenata, kao i velike raže, dok oni koji obožavaju ajkule kroz tunel dug 75 metara mogu pratiti kretanje ovih predatora iz jednog u drugi bazen.

Zaista je fascinantno - i decu i odrasle ostavlja bez teksta.

Valensija je miks starog i novog što joj daje poseban šmek. Od srednjovjekovnih dvoraca i tornjeva do modernističkih zgrada i art deko arhitekture, od lepih malih radnjica do velikih trgovačkih centara, Valensija ima sve. I, naravno, ima odličnih mesta za sve ljubitelje dobrog zalogaja i pića. Ovaj grad je pun iznenađenja! Da li ste znali na primer, da Valensija ima najveći gradski park u celoj Evropi? Poznati park Turia, na kom se nekada nalazila istoimena reka, samo je jedan od pet savršenih javnih parkova u Valensiji.

Da li ste znali da je Sveti Gral, čaša iz koje je Isus pio na poslednjoj večeri, čuvana u katedrali u centru Valensije?

Pjace ili trgovi u Španiji su često uokvireni drvoredima, sa sjajnom hladovinom njihovih krošnji kako bi se izbeglo jako letnje sunce. Obično su okruženi različitim alejama, pristupnim tačkama i putevima, koji vode do različitih dvorišta, a u nekim slučajevima čak i lepšim plažama ili trgovima.

Jedan od najlepših trgova u Valensiji je Plaza de la Reina, ili "Kraljičin trg", koji se nalazi u starom gradu. To je odlično mesto za druženje, sa dosta mesta za večeru ili ručak. Možete uživati u ispijanju pića na trgu, a zatim se vratiti kroz ulice koje okružuju trg za pravi ručak ili neki tapas s nogu.

Jedite tamo gde jedu Španci, jer to su najbolje gastronomske destinacije, iako u ovoj oblasti morate probati najbolju paelju koja upravo potiče iz ovih krajeva. Jedno od najboljih mesta za gustiranje paelje u Valensiji je na plaži Malvarrosa, ili takođe u El Palmaru, u parku Albufera.

Postoji još jedan trg, nadomak Plaza de la Reina, koji se zove Plaza Redonda, koji morate posetiti zbog posebnog dizajna. Ovaj kružni trg je načičkan čudesnim štandovima i prodavnicama koje prodaju galanteriju, čipku, kecelje, suvenire i ptice sa kavezima kao kućne ljubimce. Zahvaljujući radovima gradskog veća postao je prilično turistički fokusiran i nažalost izgubio svoj rustični šarm, međutim, još uvek je kul kvart koji je neophodno videti, a ima i prekrasnu fontanu koja potiče iz 1850. godine u sredini.

Takođe, ovaj trg leži tik pored Plaza Lope de Vega, gde možete pronaći navodno najužu zgradu u Evropi! Lokalna gradska pijaca ili Mercado central ne samo da je smeštena u veliku modernističku zgradu kojoj ćete se diviti već je mesto gde posetioci dobijaju bliži uvid u svakodnevni život i tradiciju lokalnog stanovništva.

Sama tržnica je podeljena na oblasti, u zavisnosti od vrste hrane koja se nudi, kao što su riba, deo gde se prodaje meso, deo za voće i tako dalje. Tu se nalaze i neki interesantni štandovi koji imaju nesvakidašnju ponudu voća i povrća. Čak i ako vam dosadi razgledanje pijace, tu su i brojne tradicionalne prodavnice, barovi i kafići. Ovo je zaista lepo mesto za šetnju. Mnogi će reći da je odmor na suncu nepotpun bez posete plaži.

Na sreću, grad Valensija ima puno plaža duž obale, od kojih su nekoliko totalno netaknute pa predstavljaju raj za uživanje na suncu li kupanje u tirkiznom moru. Najpopularnije su La Malvarrosa, Playa las Arenas, Playa Cabanyal, Playa de Patacona, Playa de Pinedo, Playa el Saler, ili Playa Port Saplaya.

Ukoliko se pitate koji je najbolji grad u Španiji, većina Španaca će vam kao iz topa reći da je to definitivno Valensija. Ne bez razloga. Zato ukoliko ste u mogućnosti posetite ovaj fantastičan grad što pre.

N.V.T.

Izvor Lime and Life