Posetite ovog leta prelepi arhipelag Furni Korseon

Furni Korseon je mala ostrvska grupa u istočnim Egejima u trouglu između ostrva Patmos, Samos i Ikarije, tj. u Ikarijskom moru. Upravo Furni sa okolnim ostrvcima čini zasebnu opštinu Furni u okviru okruga Ikarija.

U beskrajnim fjordovima i zaštićenim uvalama, ovo mesto je bilo nekadašnje utočište pirata koji su ovde pronalazili savršeno uporište na moru. Danas, dovoljno sunca, more i sveža riba jesu sve što možete da poželite za odmor kao iz bajke.

Između Ikarije i Samosa leži skup od oko dvadesetak ostrva i stena, a svi zajedno jedva prelaze 45 hektara u obimu. To su Furni Korseon, grupa ostrvaca čije je ime poslednja stanica na moru od severa ka jugu, pre ulaska u arhipelag Dodekaneza.

Mnogi dolaze ovamo sa Ikarije ili Samosa kada ukradu vikend u svom letnjem odmoru, a najveći srećnici dolaze ovde da se resetuju od svega što savremeni život u nekom velikom gradu donosi. Ovde ćete zaboraviti na sve brige!

U doba Vizantije, ova su ostrva imala naziv Korsei, Venecijanci su ih iz ko zna kog razloga nazivali Forneli, da bi godinama kasnije dobila sadašnji naziv. Ostrva su slabo naseljena, tačnije samo dva od svih pomenutih imaju stanovnike – istoimeni Furni i Timena sa oko 1000 stanovnika ukupno. Do pre nekoliko godina ostrvo Agios Minas, treće po veličini, imalo je 2 ili 3 stanovnika, ali danas ni u manastiru na ovom ostrvu nema više monaha, samo jedan lokalni pastir s vremena na vreme prođe ovuda.

Ukoliko želite bekstvo od interneta, noćnog života, buke i brojnih turista, nema lepše destinacije od ove. Do ovih ćete ostrva stići brodom sa Ikarije ili Samosa ili iz Pireja iz Atine. Iako putovanje brodom iz Pireja traje gotovo 14 sati, vredi svakog utrošenog sata.

Čim kročite na tlo ostrva, shvatićete da ovde lokalno stanovništvo živi za more i od mora. Načičkane barke i ribari, svedoče o tome da lokalci žive od ulova ribe. Ovo je ribarski raj. Ovde ćete uživati u specijalitetima tek ulovljenim i priremljenim za vas. Probajte obavezno škarpine, deverike, sveže škampe, jastoge i školjke.

Ukoliko zamišljate neko urbano okruženje, odmah da vam predočimo kako stvari ovde stoje. Ovde je vrhunac zabave ispijanje sveže ceđenog soka od pomorandže u hladovini duda, na lokalnom trgu.

Ovo je mesto, raj za usamljene Robinzone i nepopravljive romantičare. Zabavu potražite na Mikonosu, Rodosu ili Santoriniju. A tek plaže! One su fantastične. Obiđite ih sve. Svakodnevno cirkuliše čamac između dva glavna ostrva. Pelikania, Elidaki, Petrokopio, Vlihada, Vitcilja, Pavla, Bali, Kamari… morate videti svu lepotu ove divljine. Ovde vas neće uznemiravati glasna muzika, u retkim bič bar tavernama čuje se prijatna ambijentalna muzika, a i cene su znatno niže nego na ostalim Grčkim ostrvima.

Međutim, pripremite se na žestoko pešačenje ili iznajmite motor, pošto ne postoji ni jedno drugo prevozno sredstvo. Opustite se, ovo je jedan u svakom slučaju, slow motion odmor. Ovde je sve polako, pa na tenane.

Uglavnom ova ostrva odlikuju i niže cene u odnosu na ostala urbanija Grčka ostrva i zato ukoliko ste pravi i istinski putnik, a ne turista, ovde morate kad tad doći. Zaboravite na velike hotele. Ovde je smeštaj apartmanski. Pešačite, plivajte, uživajte u savršenom čistom moru, probajte grčki kolač ekmek gadaif ili pitu od limuna, pijuckajte mirisnu kafu i vratite se da nam prenesete utiske o ovom Raju.

I ne zaboravite da doneste domaći specijalitet, med od timjana ili kako se još zove - pitoma majčina dušica.

Luxury Experience