Posetite eko lože na Tajlandu sa kolibama inspirisanim kornjačama

Arhitektonska firma Dersin Studio Co. je nedavno završila Turtle Bay, malu eko-ložu koja se nalazi u primorskoj i bujnoj prirodnoj oblasti Hua-hin na Tajlandu.

Održivi arhitektonski dizajn Turtle Bay se smatra glavnom turističkom atrakcijom u blizini Khao Tao rezervoara. Loža uključuje organski restoran, kafić, radionicu, prodavnicu suvenira lokalnih zanatlija, kao i prenoćište u domaćem stilu.

Postojeća velika stabla, jezero lotosa i ribnjak su ugrađeni u dizajn, dok je oblik oklopa kornjača bio inspiracija za dizajn višestrukih krovnih površina. Materijali su pažljivo birani, na osnovu toga da li mogu stvoriti balansiranu harmoniju sa prirodnim okruženjem. Šindra je korišćena kao krovni materijal jer ima sposobnost da stvori površinu nalik na oklop kornjače.

Za glavni građevinski materijal koliba odabran je bambus. Kriterijumi izbora su zasnovani na njegovoj sposobnosti lakog savijanja. Lokalni građevinski materijal 'poon-tum' je takođe implementiran u strukturu, jer je održiv i ima sposobnost da održi zidove hladnim, čak i na jakoj vrućini.

Enterijeri koliba, kao i restoran, imaju visoke plafone i prozore na suprotnim krajevima koji omogućavajući prirodnu ventilaciju. Sobe imaju jednostavan, ali moderan izgled sa tamnim zidovima i jednostavnim drvenim nameštajem.

Pored održivih materijala, solarni paneli su takođe korišćeni na nekim krovovima. Električna energija proizvedena iz prirodnog svetla tokom dana koristi se za osvetljenje kompleksa tokom noći.

Turtle Bay, sa svojim skupom struktura u obliku oklopa kornjača, jedna je od posebnih eko-turističkih destinacija koju vredi posetiti.