Perast - dragulj Boke

Više slika

Više slika

Delujući kao komad Venecije koji je plutao niz Jadran i usidrio se u zaliv, Perast vas vraća u melanholična sećanja na dane kada je bio bogat, moćan i raskošan.

Uprkos tome što ima samo jednu glavnu ulicu, ovaj mali grad ima 16 crkava i 17 nekadašnjih velelepnih palata koje su dominirale ovim gradom u 17. i 18. veku. I dok su neke samo mistriozne ruine na kojima sada rastu bugenvalije i divlje smokve, druge je zahvatio vihor renoviranja iz želje da im se vrati stari sjaj. Grad od kamena i na kamenu umetnut u samo brdo na samoj obali  zaliva Boke i danas je atrakcija turistima i mnogobrojnim kruzerima koji dolaze da mu se izbliza dive.

Najveći spomenik pomorske slave Boke Kotorske je zapravo Perast. Odatle su potekli najbolji moreplovci, moćni i ugledni pomorski admirali, a još u 14. veku Perast je imao svoje brodogradilište i prvu pomorsku školu. Danas kitnjasti balkoni, rozete i prozori, crkve i zvonici svedoče o velelepnoj lepoti grada.

O bogatstvu, slavi i veličini ovog grada priču kazuje Muzej grada Perasta koji se nalazi u palati Bujović, koja je jedna je od najlepših baroknih zgrada na celom primorju, a delo je arhitekte Đovanija Batiste Fontana iz Venecije.

Postoji legenda da je, po završetku zidanja, Vicko Bujović upitao arhitektu da li može da sagradi još lepšu palatu, pa kada mu je arhitekta odgovorio da može, da je ovaj vrednog neimara bacio sa balkona palate u more. Takav je Perast - ceo sazdan od mitova i legendi.

U Muzeju grada Perasta se preko bogatog muzejskog fonda, razvrstanog u nekoliko zbirki koje prate istorijski, pomorski, ekonomski i kulturni razvoj Perasta za vreme vladavine Mletačke republike i 19. veka za vreme francuske i austrijske vladavine, kada Perast doživljava dekadenciju, mnogo brže nego ostala mesta u Boki, nalazi i bogata riznica zlatnih čaša, kompasa, slika jedrenjaka, zapisa, fresaka, rukopisa, grbova na platnu, ukrasa od rubina i ametista koji svedoče o bogatoj istoriji ovog malnog grada.

Dva mala ostrva Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela su svakako biseri Perasta koje morate obići. Pored Perasta ova dva ostrva su jedni od najlepših spomenika prirode i pod zaštitom su Uneska.

Na ostrvu Gospe od Škrpjela nalazi se bogat muzej sa lapidarijumom. Posebno su vredni reljef u karara mermeru - rad mletačkog vajara Đovanija Bonace, slike brodova i poznata slika Bogorodice – goblen izrađen sa pravom kosom koji predstavlja rad Peraštanke Jacinte Kunić iz 1828.godine. Takođe je vredna i mala zbirka oruđa i oružja koja podseća na odbranu ovog svetog mesta koje je u prošlosti bilo česta meta gusarima i velikim silama Turskoj i Francuskoj.

Crkva i samostan Svetog Đorđa “Sanctus Georgius de Gulfo” nalazi se na istočnom istoimenom ostrvu pred Perastom, sa površinom od 2800 m2. Prema nalazima ornamentike na crkvi, pretpostavlja se da su tu boravili benediktanski sveštenici još u 9. veku.

I za ovo ostrvo vezuje je se jedna pomalo jeziva priča. Misterioznom igrom sudbine, na ovom ostrvu nikada nije bilo radosti i veselja, već se ovde uglavnom tugovalo, plakalo i umiralo. Retki privremeni stanovnici bili su tu dok ne poginu ili odu, nadenuvši ostrvu ime “ostrvo mrtvih”. Benediktanski sveštenici na njemu su posadili brojne čemprese, simbole smrti i nestajanja, koji su iznikli uprkos verovanju da na ostrvu ništa ne može rasti ni uspevati, zbog malo zemlje i prokletstva!

Jedini trag ljudi na ostrvu predstavlja benediktanski manastir iz 12. veka, a najveći deo ostrva zauzima groblje na kom su sahranjeni nebrojeni stanovnici Perasta i drugih gradova Boke.

Nemojte da vas ova priča zastraši i obeshrabri jer uprkos svemu, prelepo je i morate ga videti uživo kako se stidljivo skriva iza zelenih čempresa.

Svoj konačni urbani arhitektonski izgled Perast je dobio u toku 17. I 18. veka i danas je jedan od najlepših primera barokne arhitekture na Jadranskoj obali, iako su izvorne ambijentalne vrednosti naselja duboko pogođene tokom duge ekonomske agonije, izgradnjom puta pokraj mora i ponekad, grotesknim zahvatima na starim kulama i palatama.

Perast nema plaže na kakve ste uglavnom navikli-pesak, ležaljke i more suncobrana. Perast ima male plaže, koje upotpunjuju specifičan duh ovog malog mediteranskog grada. Plaže su izbetonirane, i vrlo prijatne za odmor i relaksaciju. Međutim to će vas naterati na malo aktivniji odmor, razgledanje okoliša i pronalaženje svog omiljenog mesta za gušterisanje na suncu i kupanje. Naša omiljena plaža je Verige. Plaža Verige nalazi se u blizini Donje Lastve, duž obale puta Lepetani – Kotor, i treba vam nekoliko minuta vožnje kolima. 

Karakteriše je krupniji pesak i kamena obala, a more je verovatno najčistije u Boki zbog morskih struja  i prirodnih izvora zbog kojih je temperatura mora niža nego bilo gde drugde. Na plaži se nalazi i šik kafić, ali i crkva Gospa od Anđela koja je stara gotovo pet vekova.

Perast se nalazi na oko 14 km udaljen od grada Kotora, na mestu gde se razdvajaju Kotorski i Risanski zaliv. Iako veoma mali sa lepom i živopisnom arhitekturom ovo je izuzetno miran gradić, koji svojom lepotom privlači savremene moreplovce, bonvivane, putnike, umetnike, sanjare, željne lepote i mira koji će ovde, sigurni smo pronaći.

N.V.T.

Luxury Experience