Ovo minimalističko odmaralište u Meksiku je raj za ljubitelje avantura

Sa očaravajućim pogledom na okean, planine, pustinju i zvezde, Paradero Todos Santos je dizajniran za komunikaciju sa prirodom.

Iako se nalazi na samo sat vremena od užurbanog meksičkog aerodroma Los Cabos, Paradero Todos Santos je duhovno udaljen. Uzdignuto sa zemlje u mirnom području, okruženo planinama, okeanima, pustinjom i farmama, odmaralište sa 35 apartmana izgrađeno je oko prirodne oaze i vrta. 

"O geografskoj raznolikosti Meksika retko se govori, ali verujemo da zemlja zaslužuje i mesto na globalnoj platformi avantura. Želeli smo da popunimo ovu prazninu i postignemo je bez ugrožavanja luksuza i održivosti",  kaže suosnivač Paradero Hotels, Džoš Kremer.

Arhitekte Ruben Valdez i Jašhar Jektajo doneli su "radikalne odluke" u stvaranju odmarališta, koje ima valovitu betonsku fasadu, izrađenu tako da savršeno pristaje tlu. „Imali smo veliku sreću što smo pronašli ovo mesto“, kaže Valdez. „Između hotela i Tihog okeana gotovo da nema ni traga čovečanstva, samo polja kaktusa. Veoma je povezan sa prirodom."

Tim je izgradio sve sobe tako da svaki apartman ima neometan pogled na okolinu, uključujući prostrane unutrašnje vrtove od 10764 kvadratnih metara. Sobe u prizemlju imaju privatne bazene, dok apartmani na spratu nude krovnu terasu i jedinstvene mreže koje spuštaju posetioca u skladu sa horizontom za pogled koji oduzima dah.

„Za nas je bilo veoma važno da zidovi i svi materijali na neki način doprinesu ovom iskustvu prihvatanja samog pejzaža“, kaže Valdez.

Negujući taj nadrealni ambijent, tim za dizajn pejzaža iz Polena gradio je na prirodnoj oazi i već postojećoj farmi da bi stvorio skladan vrt. Mnoge vrste biljaka očuvane su u rasadniku  tokom izgradnje, a zatim su vraćene na lokaciju. Uski putevi otvaraju se ka većim pogledima ispunjenim biljnim životom, dok je prirodna oaza - osnovni deo odmarališta - takođe zasađena tropskom papajom, mangom i bananama. Pustinjske vrste imaju prelepo crveno, ljubičasto i belo cveće. Takođe ima mnogo vrsta puzavica koje imaju prelepo cveće, pa kad cvetaju, sav pod se pretvara u ovaj ljubičasti ili beli tepih.

Pejzažne arhitekte takođe su zasadile različito bilje, kao i drveće guave, smokve, limuna i pomorandže koje će donositi plodove za upotrebu u restoranu, koji je smešten u paviljonu na otvorenom.

Sve je izloženo pa možete videti šta kuvar radi i postoji stalna interakcija između osoblja i gostiju. Gosti mogu uživati u surfovanju, pešačkim turama, vrtlarstvu ili kulinarskim izletima ili se povući u bazen koji je skriven iza zakrivljenog zida na najvišoj tački imanja. Iz mirne vode, posetiocima se pruža neverovatan pogled na Plaju Las Palmas.

„Pokušali smo da luksuz prenesemo ne nužno kao materijalnu stvar“, kaže arhitekta Ruben Valdez, „ali biti tamo jednostavno je najbolji luksuz koji možete imati.“

Povezane teme