Ove zemlje su omiljene milijarderima

Gde su svi milioneri otišli? Čini se, na jug.

Australija je imala najveći priliv pojedinaca sa visokom neto vrednošću u 2023, prema novim nalazima londonske konsultantske agencije za investicionu migraciju Henley & Partners. Izveštaj, koji definiše HNWIs (pojedince sa visokom neto vrednošću) kao ljude sa najmanje 1 milion dolara u imovini, navodi da je oko 120.000 milionera migriralo u novu zemlju ove godine, a taj broj bi trebalo da poraste na 128.000. Tokom poslednje dve decenije, Australija je zabeležila 82.000 novopridošlica, a ove godine se očekuje da će oko 5.200 milionera zemlju učiniti svojim novim domom.

"Australija konstantno privlači značajne brojeve milionera svake godine, uglavnom iz Azije i Afrike, ali nedavno i iz bogatih zemalja kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo", objasnio je Endru Amoils, šef istraživanja u New World Wealth, koji je sarađivao sa Henley & Partners na izveštaju. Studija pripisuje privlačnost Australije njenom bezbednošću, niskim poreskim stopama, zdravstvenom sistemu i naprednoj ekonomiji. Naravno, visok kvalitet života, prostranstva i prirodna lepota zemlje su takođe privlačni.

UAE, Singapur, Švajcarska i SAD su takođe među prvih pet destinacija sa najvećim neto prilivom milionera u 2023. Emirati su ove godine zabeležili približno 4.500 pojedinaca sa visokom neto vrednošću, većinu privlače vrhunske nekretnine i status sigurnog utočišta.

"Pre pandemije, UAE tradicionalno je videla neto prilive od oko 1.000 bogatih individua na godišnjem nivou", navodi se u izveštaju, sa većinom milionera u 2023. koji dolaze iz Indije, sa velikim brojem dolazaka i iz Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Libana, Pakistana, Turske, Egipta, Južne Afrike, Nigerije, Hong Konga i Kine.

Sjedinjene Države su privukle oko 2.100 visokoprihodnih novopridošlica. Prema izveštaju, ti ljudi uglavnom dolaze iz Azije i rade u zabavnoj industriji, finansijama ili tehnološkoj industriji. Singapur i Švajcarska su takođe održali svoj status kao čvorišta imućnih. Očekuje se da će Singapur dobiti oko 3.200 HNWIs-a, dok se za takozvano "igralište Evrope" prognozira da će privući neto priliv od oko 1.800 pojedinaca sa visokom neto vrednošću u 2023.

Suprotno tome, zemlje uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Kinu, Indiju, Rusiju i Brazil su videli najveći egzodus milionera stanovnika. Ove godine, Velika Britanija je imala pad od oko 3.500 HNWIs-a, dok je Kina bila zanemarljiva od 2017. "Opšti rast bogatstva u zemlji usporava se poslednjih nekoliko godina, što znači da bi recentni odlivi mogli biti štetniji nego obično," navodi se u izveštaju.

Luxury Experience