Otkrivamo najbolje destinacije Evrope

European Best Destinations, nezavisna organizacija bazirana u Briselu čiji je cilj promovisanje turizma na našem kontinentu, sarađivala je sa više od 300 turističkih organizacija, kako bi čak 600.000 putnika iz 192 zemlje pitala gde bi najradile otišli na odmor, kada putovanja ponovo postanu deo našeg uobičajenog života…

Skoro 40 % glasova poteklo je izvan Evrope, što nam govori da ljudi iz čitavog sveta ponovo Evropu vide kao jednu od najpopularnijih destinacija, sa snažnom željom da otkriju sve što im ona može ponuditi. Nakon ispitivanja, ova organizacija došla je do uže liste sa dvadeset lokaliteta, na kojima su se našla sledeća mesta: Braga, Kapadokija, Kalpe, Kanarska ostrva, Cavtat, Kapri, Kornvol, dolina Dordonje, Firenca, Gent, Kefalonija, Kotor, Lofoten, Pariz, Rim, Sibiu, Tubingen, Beč, Tahićanska ostrva i dolina Soka. Nakon toga, nastupilo je glasanje za pet najboljih mesta koja možete posetiti, a koja vam otkrivamo u nastavku teksta:

1.Braga,Portugalija

Preko 100.000 glasova pripalo je gradu na severu Portugalije, što ga je postavilo na prvo mesto. Kao dom prve portugalske katedrale i mnoštva crkava, svetilišta i istorijskih spomenika, Braga se često naziva „portugalskim Rimom“. Za ljubitelje istorije i arhitekture, prelepi i dobro očuvani istorijski centar Brage glavna je atrakcija. Ovo je takođe univerzitetski grad, pa je tako i živ i zabavan sa modernim ulicama ispunjenim buticima i reputacijom fantastične gastronomije. Za ljubitelje istorije, Vila Gale Collection Braga je dobar izbor smeštaja. Smešten u bivšoj bolnici iz 16. veka, hotel sa četiri zvezdice održavao je istorijsku strukturu zgrade i pažljivo restaurirao elemente poput originalnih zasvođenih plafona.

2.Rim, Italija

Nije iznenađenje da je italijanska prestonica bila među prvih pet. „Roma Caput Mundi“ (Rim je glavni grad sveta) tačan je opis za grad koji je oblikovao evropsku kulturu kao nijedan drugi. Rim je jedan od najboljih muzeja na otvorenom, sa najvećim amfiteatrom na svetu, Koloseumom, fontanom Trevi i Španskim stepenicama. A nijedna poseta Rimu ne bi bila potpuna bez odlaska u Vatikanske muzeje, poznate po svojim skulpturama, freskama i slikama, i glavnu atrakciju, Sikstinsku kapelu u kojoj se nalaze slavne Mikelanđelove freske. Ako vam budžet to dozvoljava, odsednite na jednoj od najluksuznijih adresa u Rimu, u hotelu Eden, sa krovnim restoranom sa Michelinovom zvezdicom i prelepim spa centrom.

3.Cavtat, Hrvatska

Za ljubitelje mora, sunca i prirode Cavtat, smešten u opštini Konavle, nazvan je hrvatska Toskana. Italijanski uticaji se lako mogu uočiti u ovom živopisnom šarmantnom gradu. U starom gradskom jezgru ima puno slatkih kafića i izvrsnih restorana, dok blistava obala obrubljena palmama podseća na Sen Trope. A kratka vožnja autobusom ili brodom dovešće vas do Dubrovnika, još jednog hrvatskog dragulja. Odličan izbor smeštaja je Villa Pattiera iz 19. veka, prijatan porodični butik hotel sa dvanaest soba na šetalištu koji takođe ima odličan restoran koji služi morske specijalitete.

4.Firenca, Italija

Sigurno jedan od najlepših svetskih gradova, Firenca je takođe odavno prepoznata kao veliko umetničko i književno središte počev od firentinske renesanse. Veliki umetnici, mislioci i pisci, uključujući Dantea, Makijavelija, Galilea Botičelija, Leonarda da Vinčija i Mikelanđela, dolaze iz Firence. Očigledni lokaliteti koji se moraju videti uključuju kultni Cattedrale di Santa Maria del Fiore, čuvenu galeriju Uffizi u kojoj se nalazi „Rođenje Venere“ i Galleria dell'Accademia sa najpoznatijom Michelangelovom statuom „David“. Firenca svoju hranu shvata ozbiljno, sa svojim popularnim Mercato Centrale i poznatim gelatom u brojnim poslastičarnicama širom grada. Ostanite u raskošnom Four Seasonsu, smeštenom u zapanjujućoj renesansnoj palati koja je ranije bila u vlasništvu računovođe porodice Mediči. Hotel je smešten u najvećem gradskom privatnom parku (11 hektara) koji je ispunjen fascinantnim istorijskim statuama, fontanama, jonskim hramom, cvećem i lepim starim drvećem. U vrtovima se često prikazuju i privremene izložbe savremenih umetničkih dela. Čak i ako niste gost hotela, dobrodošli ste u šetnju baštama i na piće ili picu u baru Pool Tree.

5.Sibinj, Rumunija

Smešten u srcu provincije Transilvanije, Sibinj je sjajna mešavina starog i novog. Evropska prestonica kulture pre nekoliko godina, Sibinj je takođe prva destinacija za gurmane sa svojom rastućom scenom restorana. Veličanstveni srednjovekovni centar sadrži kuće sa očima, dajući mu nadimak „Grad očiju“. Atraktivan grad koji treba posetiti bilo kada u godini, u decembru je posebno poseban sa božićnom pijacom koja je verovatno jedna od najlepših u Evropi. Šarmantni butik hotel Noblesse, u mirnoj ulici u istorijskom centru, u blizini čuvenog Mosta laži, odličan je izbor smeštaja.