Otkrivamo: 30 najskupljih država sveta

Kao i svake godine do sada, otkrivamo vam listu najskupljih zemalja za život…

Uprkos činjenici da je naš svet, zaista magičan, čudesan i šaren, prepun svega divnog što želimo da vidimo, on je neretko nedostižan i nedostupan, odnosno neverovatno skup. Ukoliko ste želeli da znate koje destinacije naše planete su najskuplje ove godine, savetujemo vam da pročitate naš tekst do kraja.

Kompanija CEOWORLD upravo je predstavila svoju godišnju procenu najskupljih država na našoj planeti, pri čemu su u obzir uzimali faktore poput cene namirnica, računa, stanarine i prevoza. Dobijeni podaci su potom poređeni benčmarku najskupljih mesta, Njujorku, koji je dobio indeksni rezultat sto. Zemlje koje su dobile rezultat veći od sto smatraju se skupljim od Njujorka, dok su one sa rezultatom koji je niži, obeležene kao pristupačnije.

Na ovogodišnjoj listi, Švajcarska se našla na prvom mestu sa indeksom 122.4. Nju prati još devet lokacija u Evropi, koja apsolutno dominira listom, dok je Severna Amerika prisutna sa samo jednom stavkom. Pet zemalja dolazi iz Azije, dve pripadaju Karibima, dve Okeaniji i jedna Africi. Ukoliko želite da pročitate čitavu listu, pogledajte našu galeriju: