Otkrijte Kalabriju!

Svima je poznato da Italiju nazivaju čizmom. Da biste bolje shvatili na kom mestu se nalazi Kalabrija, jedna od dvadeset italijanskih pokrajina, onda slobodno možemo da kažemo da Kalabrija čini prste te čizme.

Nalazi se na krajnjem jugu Italije, okružena kristalno plavim Jonskim i Tirentskim morem, a odvojena je od Sicilije Mesina moreuzom. Topla klima, tirkizno more, stenovita obala sa peskovitim plažama, priroda podjednako divlja i misteriozna, kao i jaka i jedinstvena domaća hrana, čine Kalabriju magičnom destinacijom za turiste, kako zimi tako i leti.

Ovde vam gotovo svaka želja može biti ispunjena. Za one koji obožavaju prirodu i uživaju u njenim mirisima i čarima mogu istraživati kalabrijsko zaleđe i otkrivati njene čiste i zelene pojaseve koji se smenjuju sa plavim jezerima i vodopadima. S druge strane, uživaoci mora i sunca kao i ljubitelji ronjenja, mogu da biraju među mnoštvom šarmantnih lokaliteta duge obale Jonskog i Tirentskog mora. Ljubitelji istorije i oni koji vole da istražuju, na ovom mestu će naučiti mnogo o prošlosti, kolevci Magna Graecia, mestu koje vrvi od prelepih crkvi, manastira, zamkova i gradova, gde tradicija i dalje živi.

Naravno, kalabrijske provincije - Katancaro, Ređio Kalabrija, Kosenca, Krotone i Vibo Valentia su mesta koja definitivno morate posetiti.

Leto je idealno vreme, kao i početak jeseni, da obiđete ovu nepravedno zapostavljenu i nedovoljno istraženu regiju, uživajući u divnim prizorima i gustirajući jednu od najintrigantnijih i najboljih kuhinja čitave Italije. Da li znate da su čuvene peperoncino papričice baš iz ove oblasti?

Kalabrija je jedna od najsrdačnijih regija Italije. Shvatićete to čim kročite u ovu oblast i nekako će vam odmah prirasti za srce. Bićete očarani slikovitošću gradova Pizo i Tropea. Grad Tropea nalazi se na litici, tako da kuće izgledaju kao da su uklesane u same stene. Jedna od gradskih plaža nalazi se na mestu gde vas sunce obasjava dok u pozadini posmatrate crkvu Santa Maria dell’Isola iz 7. veka, koja je smeštena u maslinjaku, okružena bodljikavim kaktusima. Nestvaran prizor!

Kalabrija je kičma južnog dela apeninskog planinskog venca. Ovde ne možete zaobići brda i planine jer samo 10% zemlje, jeste ravnica. Planine su nekada bile utočište mnogobrojnim ljudima koji su bežali od Saracena (muslimana) ili kasnije od epidemije malarije.

Većina šumom prekrivenih oblasti, danas su nacionalni parkovi.

Daleko od velikih gradova Kalabrije u kojima je sličnost sa svim većim gradovima gotovo zapanjujuća, pogotovo kada naletite na nervoznog Italijana za volanom, nalaze se čarobna mesta koja kao da vrište da ih obavezno posetite. Takvo je na primer selo Pentedatilo koje još nazivaju mestom duhova, jer je do skora bilo totalno napušteno, tačnije imalo je samo jednu stanovnicu.

Međutim, od nedavno zanatllije se ponovo vraćaju u ovo napušteno selo koje se na neki način polako vraća u život. Ovde se održava od 2006. godine, Godišnji filmski festival Kalabrije za koji organizatori i lokalno stanovništvo kažu da je „Posvećen talentima koji vape da budu otkriveni“, baš kao i sama Kalabrija.

Plaže

Kalabrija je poznata po raznolikosti obale i mnoštvu plaža. Ima oko 500 milja obale. Pratite vijugavi put ulice Grotticelle blizu svetionika Capo Vaticano i stići ćete do nestvarno lepih uvala među stenama. Postoji odlična ponuda javnih, divljih i privatnih plaža. Neophodno je da znate da na plažama na kojima se naplaćuju ležaljke treba da izdvojite oko 10 evra za dve ležaljke i suncobran.

Ukoliko ste za old fashion varijantu zabave, onda će vam se sigurno dopasti plaža Amantea sa divnim peščanim podlogama za decu. Upravo ovde staje voz koji direktno ide iz Napulja, što je zgodno za turiste koji su odseli u Tropea ili Pizo mestima.

Jonska strana obale, takođe ima zbunjujuće dobar izbor plaža. Dakle, nećete znati gde ćete pre. Plaža Caminia je praktično skrivena ispod stene Pietra Grande (Veliki Kamen) ima sitan šljiunak i karakteristična je po tome što iz plićaka, naglo ulazite u dubinu. Pet milja dalje odatle, nalazi se živahna plaža Soverato, gde načičkani brodići i barke dodatno uveseljavaju šarenilo suncobrana i ležaljki.

Obavezno posetite

Castello Ruffo, Skila

Prema predanju, 6 članova Odisejeve posade je baš na ovom mestu završilo u utrobi morske nemani Skile, pa ovo mesto i nosi naziv po ovom mitskom biću. Skila je prelepo slikovito seoce na tirenskoj obali sa kućicama u pastelnim tonovima. Na ivici samog sela, na rtu se nalazi impozantni zamak Ruffo sa kojeg se pruža veličanstven panoramski pogled.

Castello Aragonese, Le Castella

Ako vam se izdaleka učini da vidite ogroman peščani zamak, znajte da se nalazite nadomak pravog zamka Aragoneze iz 16. veka, tvrđave koja je izgrađena u cilju odbrane od Turaka. Sa vrha tvrđave pruža se takođe čaroban pogled na okolinu.

Nacionalni arheološki muzej, Ređio Kalabrija

Obavezno posetite ovo mesto. Bićete u prilici da vidite retke grčke statue iz 5. veka pre Hrista koje su pronađene u moru još 1972. godine. U pitanju su izuzetna umetnička dela i retko je videti tako dobro očuvane statue iz tog perioda.

Šta da probate u Kalabriji

Kalabrezi vole začinjenu i ljutu hranu. Ovde uzgajaju čili papričice. Ukoliko volite pikantna jela obavezno naručite jelo koje se zove Nduja - jedno od najpoznatijih kalabrijskih jela koje će vam definitivno podići temperaturu. U pitanju je jedinstvena kobasica koja se pravi po domaćoj recepturi sa čili papričicama, a služi se uz hrskavi hleb i naravno, pastu.

Probajte Lagane e cicciari: Nemojte tražiti neka fancy jela u Kalabriji. Ovde je hrana vrlo jednostavna i tradicionalna, ali veoma ukusna. Ovo jelo, koje je naš favorit, su široki rezanci sa sosom od leblebija, belim lukom i maslinovim uljem.

Caciocavallo: U prevodu bukvalno znači „sir na leđima konja“, ali u stvari je sir koji ima specifičan oblik suze kad ga obese da se suši. Ima slan ukus i glatku teksturu. Veoma je ukusan za pripremu tradicionalne Lazanje ili u kombinaciji sa mesom.

Ciambotta: Plavi patlidžan se uzgaja u izobilju U Kalabriji. Probajte ovo izvrsno jelo od patlidžana, čili papričica, paradajz sosa i začinskog bilja.

Za kraj, nakon obilnog obroka obavezno popijte digestiv, liker od bergamota - Liquore al bergamotto i osetitete se kao pravi Kalabrez! Napravljen je od bergamot pomorandže i veoma je sličan još jednom italijanskom likeru - Limonćelu, a pravi se od veoma oporih bergamot pomorandži.

Sa putovanja se vratite sa čajem od ovih pomorandži ili sa tradicionalnim parfemima koji se spravljaju takođe od ovog voća, a ako ste ljubitelj slatkiša onda su smokve u crnoj čokoladi idealna poslastica za vas!

Gde da odsednete

Postoji bezbroj šarmatnih mesta u kojima možete odsesti. Naša topla preporuka je Le Carolee, Pianopoli, hotel, zapravo kuća iz 18. veka koju vodi Gaetano porodica. Ušuškana u maslinjake i okružena drvoredima nara i smokvi, poseduje samo 7 apartmana besprekornog italijanskog stila. Vila ima bazen i pogled na plavetnilo Tirenskog mora. Domaćini će vam spremati tradicionalna jela i ispunjavati vam gastronomske želje, bilo da je u pitanju domaća pasta ili sabljarka.

Istražite Kalabriju i verujte, nećete pogrešiti. Dugo ćete nositi mirise ove regije u sebi.

N.V.T.