OSTRVO HVAR - Dragulj hrvatskog primorja

Hvar se ubraja među najlepša ostrva Dalmacije i u poslednje vreme postaje sve atraktivnija destinacija za turiste širom sveta...

Ovo ostrvo predstavlja jedinstven spoj raskošne mediteranske prirode, bogatog kulturološkog nasleđa i sve modernije turističke destinacije za mlade...Pre svega, dragulj ovog ostrva čini njegov stari grad Hvar, koji se obavezno mora naći na vašoj listi mesta za obilaženje. Svoju slavu i moć, ovaj grad stekao je još u srednjem veku, kao veoma važna luka u okviru  mletačke pomorske imperije. Taj status stekao je zahvaljujući svom pogodnom nautičkom položaju. Ostrvo Hvar nalazi se u središtu uzdužnih i poprečnih plovidbenih putanja Jadranskog mora, a luka koja se nalazi u samom gradu, pogodno je zaštićena malim ostrvima, te je iz ovih razloga predstavljala pogodno sklonište svim brodovima od vremenskih neprilika na pučini i neprijateljskih trupa, u periodima ratovanja.

Iako u velikoj meri postoje razlike u odnosu na još popularniju destinaciju - Dubovnik, Hvar takođe nudi čari primorskog grada, izgrađenog od belog kamena, smeštenog u srcu pejzaža koji oduzima dah svojom lepotom. Uske ulice, okupane morskim talasima i umivene toplim letnjim suncem, ispresecane manjim ili većim trgovima, biće savršen izbor, ukoliko rešite da dan provedete van tirkizno plave vode, koja okružuje ovo ostrvo.

Ono što ovu destinaciju čini još primamljivijom jesu njene izuzetno povoljne vremenske prilike. Smešten u zoni tipične sredozemne klime, poznate još pod nazivom „klima masline“, čije je glavno obeležje plavetnilo neba i prijatna temperatura vode, Hvar obezbeđuje da veći deo godine prosečna temperatura morske vode bude oko 20C, dok leti dostiže i do 27C.

Odvojenost od glavne obale ponekad može da se učini kao negativna strana ove destinacije, zbog dodatnog presedanja kako bi se došlo do samog ostrva. Međutim, ova razdaljina može da posluži i kao dobra zaštita od prevelikih gužvi na putevima i plažama i svega ostalog što dolazi sa civilizacijom. Umesto toga, buka i galama na Hvaru su zamenjene prostranim poljima lavande, drvenim stablima maslina i vinogradima, gde se jedino čuje šum vetra. Obilje domaćih mediteranskih namirnica i vina su takođe nešto čime se ljupki stanovnici ovog dela Dalmacije mogu pohvaliti. Male lokalne konobe, rasprostranjene svuda na ostrvu, su još jedna od stvari koje bismo vam preporučili da dodate na vaš spisak. Uz tradicionalnu otočku muziku zaboravićete na sve vaše svakodnevne rutine i obaveze, želećete da ostanete u tom trenutku zauvek.

Bilo da spadate u mlađe ili starije turiste, Hvar može da vam ponudi nešto novo i zanimljivo. Za početak, preko dana uvek se možete odlučiti za neki od organizovanih izleta, poput izleta do Paklenih otoka ili za opuštenu šetnju do prelepe peščane plaže Jelse, mirne skrivene uvale oko Sućurja ili rajskog prizora ispod borovih šuma Zavale… Nepotrebno je spominjati da su sve plaže na ovom ostrvu prelepe i da bez obzira za koju se odlučili nećete napraviti grešku. Spoj antike i modernog u Starom Gradu biće zanimljivo iskustvo za sve one koji vole da saznaju i nauče po nešto novo za vreme svog godišnjeg odmora, a vožnja kroz polja lavande kraj Gdinja, Zastražišća i Bogomolje, biće savršen izbor za one romantične duše. Egzotične padine u mestima Ivan Dolac i Milna neće vas ostaviti ravnodušnim, posebno ako spadate u one koji vole da skaču sa stena u plavetnilo mora.

Nakon dugog relaksirajućeg ili uzbudljivog dana, u ponudi noćnog programa, između ostalog imate i jedan od najboljih klubova na Jadranu, „Pink Champagne“. Iako je sezona ovog ostrva uglavnom mirna tokom ostatka godine, počinje da bude sve zanimljivija kako se leto približava i kako sve lokalne barove, diskoteke i restorane počnu da ispunjavaju gomile stranih turista.

Bez obzira kom tipu ljudi pripadali, ovo prelepo ostrvo imaće nešto zanimljivo čime će pridobiti vaše simpatije zauvek. Bilo da se odlučite za ovu destinaciju u letnjoj sezoni ili u nekom mirnijem periodu, možete biti sigurni da ćete napuniti svoje baterije i odmoriti svoje misli uz karakterističan miris Mediterana, okruženi belim kamenom i bistrom morskom vodom.

Luxury Experience